mala gospojina u pakracu
Rođenje Presvete Bogorodice ili kako se u narodu naziva, Mala Gospojina, obilježena je 21. septembra u Pakracu. Organizator proslave bio je gradski VSNM, čija je to i slava, a tom se prilikom skupilo preko 420 ljudi iz Pakraca i drugih mjesta u Hrvatskoj. Obraćajući se gostima, domaćin i predsjednik pakračkog VSNM-a Nikola Ivanović podsjetio je da vijeće slavu obilježava već deset godina.

- Mi ćemo njegovati i promovirati srpsku kulturu, tradiciju i običaje i čuvati naš nacionalni identitet. Unazad godinu dana vijeće je provelo brojne aktivnosti, posebno kroz pomoć u organizaciji proslava crkvenih praznika u saradnji s Parohijom pakračkom.

Organizirali smo besplatnu pravnu pomoć, a u saradnji s Vladom Republike Hrvatske i SNV-om pružili smo pomoć i u osiguravanju sredstava za kapitalne investicije. Pokrenuli smo rad s djecom uz podršku projekta financiranog od strane Vlade Srbije - rekao je Ivanović, a prenosi "Portal Novosti". Pohvalio je rad većine članova Vijeća, kao i članove mjesnih odbora i aktiviste koji su pomogli u organizaciji i ove proslave, kao i drugih aktivnosti, posebice radnih akcija.

Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, pozdravila je sve okupljene i čestitala slavu u ime predsjednika stranke i Kluba SDSS-a. Govorila je i o trenutnom položaju Srba i borbi za njihov ravnopravni položaj u Hrvatskoj.

Kao specijalni gost krsne slave i Vijeća, Đorđe Vujović, predsjednik Skupštine opštine Budva, nekada grada prijatelja Pakraca, istaknuo je da Budva i dalje smatra Pakrac gradom prijateljem.

- Zato sam na poziv Vijeća došao na krsnu slavu kako bi doprinio razvoju suradnje VSNM-a i Budve - rekao je i podsjetio je na prijateljske odnosne dvaju gradova, posebice zbrinjavanja izbjeglica iz Pakraca u Budvi.

Osvećenje slavskog kolača i žita obavio je pakrački paroh protojerej stavrofor Đorđe Teodorović.

- Da se uvijek ovako u zajedništvu okupljamo, kako u hramovima tako i na ovakvim veselim događanjima - rekao je o. Đorđe.

Proslavi su prisustvovali zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić, zamjenici načelnika općina Okučani i Dragalić Siniša Martinović i Ranka Milojković, Stanko Janić i Branko Jurišić iz SNV-a, Mirsada Popović Damjanović, gradska vijećnica SDSS-a u Pakracu, kao i predstavnici ostalih nacionalnih manjina, udruženja antifašista i izaslanici županijskih, gradskih i općinskih srpskih manjinskih vijeća s područja zapadne Slavonije. U programu je učestvovao i pododbor ‘Prosvjete’ iz Pakraca s izvođenjem dvije tradicionalne pjesme i plesanjem ‘krivog kola’ zajedno s gostima.

Obilježavanje ovog praznika vjekovna je tradicija naroda u Pakracu. Zapisi Eparhije pakračko-slavonske SPC-a spominju i osnivanje velikog vašara o Maloj Gospojini koji je značajno doprinio privrednom razvoju grada. Ova tradicija datira iz vremena episkopa Sofronija Podgoričanina, koji je stolovao u Pakracu od 1705. do 1710. godine.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc