Protojerej Đuro Krošnjar
Protojerej Đuro Krošnjar
ČIKAGO - Parohija Svetog Vasilija Ostroškog u naselјu Lejk Forest pored Čikaga obeležila je dve decenija postojanja. Na svečanosti koja je posle Svete liturgije održana  u nedelјu 15. oktobra 2017. godine starešina hrama protojerej Đuro Krošnjar se zahvalio Srbima iz ovog dela Amerike koji su osnovali ovu parohiju. Neki od njih su preminuli ali tradiciju nastavlјaju njihove prodice.

Hram Svetog Vasilija Ostroškog najmlađa je srpska crkva u Čikagu i jedna je od 17 crkava i manastira, koliko ih u Čikagu i širem području ima Srpska pravoslavna crkva. U okviru hrama zapažene aktivnosti sprovode Kolo srpskih sestara i Bratstvo hrama koji priremaju različite manifestacije, a među njima je najposećeniji Festival srpske hrene, pića i običaja pod nazivom „Ukus Srbije“ koji se održava svake prve nedelјe septembra. Za najmlađe organizovani su časovi veronauke, srpskog jezika i istorije.

Srpski hram u Lejk Forstu dočekuje jubilej sa planovima za adaptaciju crkve i proširrnje crkvene sale.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc