zk kordunasa i banijaca pecat
VUKOVAR
- U vukovarskom restoranu “Mornar” održana je obnoviteljska Skupština Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca “Miloš Vojnović”. Skupštini su uz tridesetak članova Kluba prisustvovali udovica i sin Miloša Vojnovića – Nada i Nebojša Vojnović. Članove Skupštine pozdravio je zamenik vukovarsko-sremskoga župana Đorđe Ćurčić, a zahvalu Klubu koji čuva i njeguje ime i delo njegovog oca zahvalio je Nebojša Vojnović.

Podnoseći Skupštini izveštaj o radu predsjednik Kluba Boro Rkman naglasio je da proteklih nekoliko godina nije zabilježena značajnija aktivnost. “Imali smo više desetina malih akcija, ali stali smo sa organizacijom naših kulturno-zabavnih večeri po kojima smo postali prepoznatljivi. “Imali smo uz ostalo, tri promocije knjiga; Filip Škiljan “Spomenici Korduna” i “Spomenici Banije” i Svetozar Livada “Etničko čišćenje ozakonjeni zločin stoljeća”, tri studijska putovanja od čega dva putovanja Jasenovac, Vrginmost, Vojnić, partizanska bolnica Petriva Gora i spomenik Petrova gora, te zajedno sa Zavičajnim udruženjem Srba Ozrena i Posavine obilazak Ozrena i tamošnjih manastira. Višestruko smo sarađivali sa Udruženjem potomaka i prijatelja Banije podružnica Prigrevica kao i sa centralom udruženja u Beogradu i Zavičajnim udruženjem „Korijeni“ iz Sombora. Intenzivnu saradnju smo imali sa Vijećem srepske nacionalne manjine grada Vukovara i srpskim organizacijama u zavičaju – Dvor, Topusko, Glina, Vrginmost, Vojnić. Učestvovali smo na olimpijadi starih sportova u Borovu u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine i olimpijadi starih sportova u organizaciji SDSS-a u vukovarskoj Adici. Finansijski smo pomogli kupnju knjiga za nekolilo materijalno ugroženih familije sa više od troje djece na Baniji. Ukupno su održane tri Skupštine zavičajnog Kluba, 15 sjednica Upravnog odbora, te više desetina neformalnih sastanaka Upravnog odbora”, rekao je Rkman.

U planu rada za naredne četiri godine prioritet je nastavak čuvanja tradicije, kulture, običaja…, Korduna i Banije u novom zavičaju na istoku Hrvatske. U realizaciji priorioteta naglasak je dat na obnovu kulturno zabavnih večeri koje su nekoliko godina zaredom okupljale i do 300-injak učesnika. Takođe u planu je nastavak promovisanja literalnog i drugog stvaralaštva čiji su autori sa Korduna i Banije kao i sopstvena izdavačka djelatnost.

zk kordunasa i banijaca
Skupština je usvojila i novi Statut Zavičajnog kluba, a izabrala je i statutarna tijela neophodna za uspješan rad. Za predsjednika je ponovo izabran Boro Rkman, potpredsjednik je Đorđe Macut. Jednopglasno su izabrani Upravni i Nadzorni odnor, te sekretar Kluba.

Na prijedlog predsjednika Rkmana, osnovom člana 15a. Statuta, Nebojša Vojnović aklamacijom je izabran za doživotnog počasnog predsjednika Kluba!

Skupštini je prisustvovao sekretar Zajedničkog veća opština Vinko Lazić kojem su članovi Skupštine zahvalili na saglasnosti da Klub ima sjedište na adresi ove centralne intitucije srpske manjinske sampouprave na istoku Hrvatske.

Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca “Miloš Vojnović” nosi ime jednog od osnivača i prvog potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke. Njegovo ime nosi najznačajnije stranačko priznanje “Plaketa Miloš Vojnović” koja se od 2005. dodjeljuje za najviša stranačka dostignuća. Rođen je u Glini 1950. godine, odrastao u selu Crni Potok na Kordunu i do kraja prekratkog života ostao je zaljubljenik u Kordun i svoj zavičaj. Miloš Vojnović umro je uoči Svete Petke 2002. godine, te u 50.-oj godini na ovaj veliki pravoslavni svetac sahranjen na vukovarskom novom groblju. Svake godine u organizaciji Zavičajnog kluba na dan sahrane porodica, stranački i drugi prijatelji i poštovaoci obilaskom groba evociraju i čuvaju sećanje na njegov život i delo.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc