slavonija 26
BUSIJE
- „Ovo veče je organizovano sa ciljem da u jednom zajedničkom druženju Ličana, Dalmatinaca, Kordunaša, Banijaca, Slavonaca, kraće rečeno Krajišnika i naših prijatelja iz drugih krajeva, sačuvamo od zaborava zavičajne pjesame, igru, običaje i tradiciju. Ovo je prvi susret, a naša je želja da se ovakvo veče, u našoj organizaciji, održava svake godine. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti, jer dosadašnje aktivnosti našeg udruženja na ovom polju su najbolja potvrda da mi to možemo“, rekao je, u uvodnoj riječi, na početku večeri, Miodrag Žarković, predsjednik udruženja „Slavonija u srcu“, zahvaljujući se svim učesnicima i posjetiocima što su se odazvali pozivu i uveličali ovu manifestaciju.

Žarković je istakao da je udruženje „Slavonija u srcu“ jedno od najaktivnijih udruženja, da je učestvovalo na mnogim manifestacijama ovakvog tipa, od Beograda, preko Novog Sada, Kragujevca do Banja Luke i da mu je drago što su se mnogi Krajišnici iz ovih gradova odazvali njihovom pozivu, neki aktivnim učešćem, dok su drugi došli da podrže ovu manifestaciju kao posmatrači.

NE ODRIČEMO SE KRAJIŠKE TRADICIJE

Žarković je pozdravio i narodnog poslanika Miodraga Lintu, predsjednika Saveza Srba iz regiona pozivajući ga da se sa nekolko riječi obrati učesnicima ove manifestacije.

slavonija 14
„Želim da se zahvalim udruženju “Slavonija u srcu“ i njihovom predsjedniku Mioragu Žarkoviću što su organizovali večerašnje druženje i što su me pozvali da budem ovdje prisutan. Ovakve večeri imaju velik značaj za sve nas zbog toga što na ovaj način šaljemo poruku da se ne odričemo svoje krajiške tradicije, da se ne odričemo svojih korijena, svojih krajeva, bez obzira što smo doživjeli tragediju kakvu jesmo tih 90-ih godina prošloga vijeka. Svi mi znamo da su nad nama izvršeni strašni zločini, da nam je oteta imovina i mnoga druga stečena prava, ali naš narod kaže „ničija nije gorjela do zore“ i zato je važno da ne zaboravimo, ko smo, šta smo i odakle smo. Naša obaveza i dužnost je da prenosimo svijest o našem porijeklu na naše sinove i kćeri, na naše unuke, a šta će vrijeme donijeti narednih decenija, to niko ne zna. Na ovakvim i sličnim manifestacijama treba da se okupljamo, družimo, da budemo jedinstveni, da budemo tolerantni i da se međusobno poštujemo. To je formula da jednog dana dobijemo još veći značaj u državi Srbiji. Samim tim i Srbija će još intenzivnije i aktivnije da nam pomogne da ostvarimo naša prava, da održimo našu tradiciju i kulturu i da očuvamo naš identitet“, rekao je Miodrag Linta, poželivši svim učesnicima programa i gostima, da nakon ove večeri svi zajedno raspoloženi odu svojim kućama, a da se vidimo ovdje i naredne godine na drugom susretu Krajišnika koje je na ovako lijep način organizovalo udruženje „ Slavonija u srcu“.

ZADOVOLjNI PROGRAMOM I POSJETOM

Zatim je krenuo kulturno umjetnički program, a na bini su se smjenjivali izvođači. Veče krajiških pjesama otvorila je muška pjevačka grupa Udruženja građana Krajine „Zora“ iz Kragujevca. Sa muškom i ženskom pjevačkom grupom predstavili su se sa veoma uspješnim nastupom i domaćini KUD „Slavonija u srcu“, a zatim je muška pjevačka grupa „ Korijeni“ iz Beograda otpjevala nekoliko pjesama iz Like i Dalmacije. Na kraju oficijelnog dijela programa, igrama i pjesmama iz Slavonije KUD „ Ćirilo i Metodije“ iz Busija, podiglo je publiku na noge.

Komentarišući njihov nastup Miodrag Žarković za „Srpsko kolo“ je rekao da upravo ta djeca garantuju budućnost opstanka krajiške pjesme, igre i tradicije i da upravo zbog toga udruženje „Slavonija u srcu“ nastoji da okuplja što više mladih ljudi.

savonija 23
„Žao mi je što jedna grupa naših zemljaka i prijatelja iz Podravske Slatine nije mogla doći na ovu veče, zbog opravdanih razloga, ali sam siguran da ćemo ih vidjeti već naredne godine na ovom istom mjestu. I ne samo njih, jer ova manifestacija bi trebalo da preraste u tradicionalno okupljanje svih onih koji žele da očuvaju pjesmu i igru iz naših krajeva. Mi u udruženju uveliko radimo na tome i u svom četvorogodišnjem radu uspjeli smo da oformimo naše dvije pjevačke grupe, obezbjedili smo i sakupili 30-40 narodnih nošnji, kupili kompjuter i nastojaćemo da te uslove još poboljšavamo“, navodi Žarković, zadovoljan i prigodnim programom i posjetom.

slavonija 8
Pohvalno je istaći da su članovi udruženja „Slavonija u srcu“ iz sopstvenih sredstava organizovali ove veče, a rekoše nam na kraju da završetkom ove manifestacije već počinju pripreme za narednu smotru sljedeće godine.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc