SD Kordun Toronto 1
TORONTO - Kordunaši i njihovi prijatelji u subotu 28. oktobra 2017. godine obilježili su tri decenije postojanja i rada Srpskog društva Kordun iz Toronta. U prepunoj sali Srpskog centra u Misisagi Kordunaši su još jednom pokazali koliko se voli zavičaj i koliko se poštuju njegova tradicija i kultura. Bila je to prilika za osvrt na uspješan tridestogodišnji rad rad Društva, kao i na burna vremena naroda Korduna, koji je iz mnogih razloga morao naći utočište daleko od rodnog praga.

Predsjenik Društva Milan Mišćević u svom je obraćanju istakao ulogu osnivača Društva kojima je osnovni cilj bio očuvanje veza i kulturne tradicije prema srpskom narodu kome Kordunaši pripadaju i na tome im, kako je podvukao, danas moramo biti zahvalni.

ZAHVALNICE IZ ČIKAGA

Udruženje krajiških Srba „Prelo“ iz Čikago, povodom 15 godina svog rada, dodjelilo je zahvalnice Srpskom društvu „Kordun“ iz Toronta i pjevačkoj grupi Sinovi Korduna, za doprinos u razvoju dobrih odnosa, kao i na nesebičnoj pomoći u očuvanju tradicija i kulturnog naslijeđa srpskog naroda u Americi. Zahvalnice su uručene na svečanosti povodom jubileja Srpskog društva Kordun.
Srpsko društvo Kordun je u tri decenije rada imalo brojne humanitarne akcije, pomagalo je sunarodnike u rodnom kraju, ali i srpske institucije u Kanadi.

-To su samo neki od razloga zbog kojih moramo nastaviti dosadašnji put koji će dati garancije da se Kordun neće i ne smije zaboraviti. Zadatak nam je da prenosmo na mlađe generacije Kordunaša, završio je Miščević.

Među gostima na svečanosti su bili predstavnici sličnih društava i zavičajnih klubova iz ovog dela kanadske pokranije Ontario, kao i dosadašnji predsjednici Društva. Sveštenik Prvoslav Purić je čestitajući jubilej istakao veliku ulogu Srpskog društva Kordun pri izgradnji najvećeg srpskog hrama u Kanadi, crkve Svih srpskih svetitelja u Misisagi.Generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković uputio je čestitku u kojoj je naglasio veliki značaj Srpskog društva Kordun na njegovanju tradicije i osnovnih kulturnih vrijednosti Srba sa Korduna, sa zeljom da se u tome istraje. Društvu je iz Beograda čestitao i prethodni konzul Spasoje Miličević.

Na svečanosti su nastupili orkestar Šešir moj, pod rukovodstvom Branka Glavaša, kao i pjevačke grupe Sinovi Korduna i Ćemer sa rodoljubnim i izvornim pjesmama Korduna. A Kordunaši ne bi bili ono sto jesu da nije bilo Stanka Ćane Bijelića, uz čiju su se tamburicu nadigravali izvornim kolima kukunješće, milica i seljanćica.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc