U prostorijama biblioteke "Prosvjete" u Zagrebu otvorena je izložba koju čini 40-ak umjetničkih i dokumentarnih fotografija nastalih prilikom boravaka Darka Dozeta u manastiru Krupa
700 godina krupe
ZAGREB - Izložba fotografija Darka Dozeta pod nazivom "700 godina manastira Krupa", koju čini četrdesetak umjetničkih i dokumentarnih fotografija nastalih prilikom Dozetovih boravaka u tom manastiru, otvorena je prostorijama biblioteke "Prosvjete" u Zagrebu. Izložba je organizirana u okviru projekta Registra kulturne baštine Srba u RH.

Govoreći o izloženim fotografijama, Branko Čolović iz "Prosvjete" naglasio je da je autor uspio prikazati crkveni i historijski spomeni, kao i igumana, arhimandrita Gavrila Stefanovića.

- Ova izložba pruža prozor u svijet monaškog života - rekao je Čolović i podsjetio da je manastir, iako smješten u oskudnom predjelu, kroz vijekove uspio oko sebe okupiti vjernike i osigurati sredstva za izradu ikonostasa i ikona koje su radili najznačajniji slikari vremena u kojima su ta djela nastala.

- Zagreb je peti grad u kojem je izložba organizovana - rekao je Dozet, naglasivši da se izložba postavlja u krajevima u kojima žive Srbi.
- Tokom 20 godina, koliko se bavim fotografijom, obišao sam manastire po Srbiji, a onda sam odlučio da posetim kraj odakle moja porodica vodi poreklo - rekao je Dozet, zahvalivši tadašnjem vladiki dalmatinskom Fotiju na blagoslovu i podršci.

Rekao je da je u Novom Sadu, čije su gradske i pokrajinske vlasti pomogle ovu izložbu, izložba imala veliki odjek, pa i da su mnogi porijeklom ili doseljeni Dalmatinci u Vojvodini došli da vide tu izložbu.

Iguman Gavrilo rekao je da je manastiru od 2000. godine i da ga je zatekao bez struje, pustog, opljačkanog i zaraslog. U suradnji s nadležnima iz konzervatorskog zavoda Zadarske županije uspjelo se obnoviti prostor za muzej, a onda i sam objekt, pa je postavka vraćena 2003.

- Okolina je surova i pusta, a vukovi i sada zavijaju, ali mene drži vera u Gospoda - rekao je iguman Gavrilo, dodajući da je manastir mjesto hodočašća, i to ne samo pravoslavnih vjernika.

Prisutne, među kojima su bili i sveštena lica, predstavnici grada Zagreba i ambasade Srbije, aktivisti srpskih organizacija kao i naučni radnici, pozdravio je i generalni sekretar SKD-a "Prosvjete" Srđan Tatić.

Izložba će biti otvorena do polovine decembra. Podsjetimo, manastir Krupa je 1317. godine kao zadužbinu podigao kralj Milutin. Najveća stradanja je pretrpio u 20. vijeku, kad su u Drugom svjetskom ratu izgorjeli svi konaci, a manastirski inventar uništen od ustaša koje su ga pretvorile u vojno uporište. U akciji Oluja manastir je pretrpio manja oštećenja i krađe, a s narodom su u egzodus otišli i monasi, pa je manastir bio pust do 2000. godine. Ove je godine manastir na Veliku Gospojinu proslavio svoj veliki jubilej.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc