Domaćin Izvorna grupa „Kordun“ i prijatelji bez mane
posijelo indjija
INĐIJA
- Sada već tradicionalno 12. zavičajno poselo održano je u subotu, 11. novembra u Kulturnom centru Inđija u organizaciji Izvorne grupe „Kordun“ koje djeluje u sastavu KUD-a „Soko“ iz Inđije. Nosioci aktivnosti u „Kordunu“ Branka Bulić i Draga Radomilović su zajedno sa ostalim članovima grupe uspjeli da napune dvoranu Kulturnog centra.

Posijelo je okupilo i prijatelje Inđijaca Zavičajno društvo „Sana“ iz Stare Pazove, koje organizuje Sansko prelo i Sanski zbor, te „Podgrmeč“ iz Žitišta dok je „Zavičajno udruženje Slavonaca“ izvelo taraban, slavonski bećarac i otpjevalo „Savo vodo“. Iz Kikinde je stigao umetnik-samouk Milan Vašalić koji je oduševio svirajući na diple, a muška pjevačka grupa KUD-a Ćirilo i Metodije iz Busija otpjevala je između ostalog i :

„Nemoj mala da bi se udala, ako bi me vojska zadržala“.

Prema rječima Branke Bulić, Izvorna grupa „Kordun“ okuplja članove sa prostora pet do 10 kilometara oko Inđije. Izvorna grupa „Kordun“ je 2003. godine ušla u sastava KUD „Soko“ sa svojom mješovitom pjevačkom grupom i od tada se nas dvadesetak starijih dopunjavamo njima ako nam treba mladih, kaže Bulić i nastavlja:

-Baš smo uživali zajedno sa publikom bez obaveze da sve bude dobro. Vidjeli ste da su se i oni uključivali u program svojim dovikivanjem i pošalicama. Mi smo ih počastili našim tradicionalnim reperoarom tako da je sve prošlo u najboljem redu i u lijepom izdanju bez veće greške, a i kada je bilo problema da se zaboravi tekst vidjeli ste, i to je opet okrenuto na šalu. Nije to problem jer smo ovde svi naši, sa svojima i nema zamjeranja, rekla je Bulić u izjavi za Srpsko kolo.

Ona ističe da je ove godine opština Inđija po prvi put pomogla održavanje Zavičajnog posijela.

-Oni su pomogli, a mi smo malo dodali ono što smo sakupili od članarina i uz nekoliko spopnzora dobili smo veče za pamćenje, kaže Bulićeva.

Iz Kulturnog centra izvođači su nastavili veselje u inđijskoj kafani „Đeram“gdje je bilo dovoljno prostora da se zaigra kolo. Tu su podijeljene zahvalnice Izvorne grupe „ Kordun“ a jedan od dobitnika je i neizbježni snimatelj Milan Jovanović koji je za zainteresovane zemljake pripremio CD sa kompletnim programom.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc