Milan Micic 2
BEOGRAD
- „Književna zajednica Krajine“ je u srijedu, 15. novembra 2017. godine u prostorijama Udruženja književnika Srbije, uručila književnu nargradu "Braća Micić", književniku Milanu Miciću za knjigu "Spisak senovitih imena i druge priče" čiji je izdavač Radio - televizija Srbije.

Knjiga priča "Spisak senovitih imena" tematski govori o ljudskoj i istorijskoj sudbini srpskih dobrovoljaca u Prvom svjetskom ratu i traganju braće Micić, Ljubomira i Branka, za svojim barbarogenijem čiji lik i obrise tvorci zenitizma traže u likovima, sudbini, životnoj energiji i vitalizmu srpskih dobrovoljaca u Velikom ratu. "Spisak senovitih imena" nosi u sebi antiratnu poruku i pokazuje kako se u uslovima vrtloga rata troši i mijenja ljudska materija, duh i biće.

Milan Micić, autor knjige i dobitnik nagrade , za portal Banija Online kaže da za njega književna nagrada Braća Micić ima višeznačno, a prije svega emotivno značenje.

"I sam potičem od Micića iz Majskog Trtnika, kod Gline,na Baniji, i osjećam da ova nagrada sada nekako dolazi u porodicu. Knjiga kratkih priča "Spisak senovitih imena" u izdanju RTS, koja je povod za ovu nagradu, sadrži u sebi potragu Ljubomira Micića za svojim barbarogenijem, koji bi svojom čistotom, energijom i snagom ulio novo zdravo i živo tkivo u evropsku kulturu. Lik barbarogenija Ljubomira Micića jeste u stvari dobrovolјac srpske vojske u Velikom ratu, poreklom iz dinarskih krajeva, a ovih 15 priča o srpskim dobrovolјcima u Velikom ratu jeste njihov stvarni ulazak u srpsku književnost u kojoj dosad nisu bili tema." - kaže Milan Micić.


Nagradu "Braća Micić" dodjeljuje "Književna zajednica Krajine" od 1993. godine, a dosadašnji dobitnici su pored ostalih i Ivan B. Lalić, Jovan Radulović, Nikola Vujčić, Nebojša Devetak, Nenad Grujičić...

Knjiga priča "Spisak senovitih imena" Milana Micića tokom 2017. godine bila je u najužem izboru za Andrićevu nagradu i nagrade Dušan Vasiljev, Danko Popović, Svetozar Ćorović i Stevan Pešić.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc