zorin dom
KARLOVAC
- Nizom koncerata, baletnih i dramskih predstava karlovački Zorin dom, proteklog je tjedna obilježio 125 godina rada, pod nazivom ‘Naših prvih 125’. Ujedno je obilježeno 65 godina Dramskog i Baletnog studija. U programu su nastupili Prvo hrvatsko pjevačko društvo ‘Zora’, dječji zbor ‘Zorica’, kao i dramski, baletni i profesionalni glumački ansambl, te gosti iz drugih kulturnih ustanova. U jednoj od manjih sala izložene su nagrade koje je Zorin dom dobio u zadnjih pet godina, a njih je gotovo stotinjak, od kada je za direktora došao glumac i režiser Srećko Šestan.

Zorin dom je za karlovačku i županijsku srpsku zajednicu također centralna kulturna institucija gdje obje zajednice održavaju svoje akademije i druge svečanosti i u tom smislu gradsko vodstvo Karlovca im daje podršku. Kazalište godišnje ima oko 350 priredbi i aktivnosti, a mnoge među njima su odigrane na terenu, na Kordunu, Baniji i Lici u sklopu programa ‘Svako dijete četiri puta godišnje u kazalištu’.

- Zadovoljan sam što ispunili smo sve planove koje smo zacrtali u prvom petogodišnjem planu. Prvenstveno se radilo o zadržavanju vrijednosti Zorin doma sa svim svojim sastavnicama: ‘Zorom’, dramskim i baletnim studijem, te Dječjim zborom ‘Zorica’ uz osnivanje profesionalnog glumačkog ansambla nakon 50 godina. Sada imamo šest glumaca i velik broj suradnika, odnosno ukupno oko 20 glumaca - kaže Srećko Šestan. Sve nastupe pogleda više od 80 hiljada gledalaca. Oko 380 djece su polaznici dramskog, baletnog i ostalih studijskih aktivnosti u kazalištu.

- Sljedeće, 2018. godine ćemo obilježiti 160 godina formiranja Prvog hrvatskog pjevačkog društva ‘Zora’, kao najstarijeg registriranog pjevačkog zbora u Hrvatskoj - kaže Šestan.

Osnivač Zorin doma je Grad Karlovac. Stalno je zaposleno 22 ljudi uključujući šest stalnih glumaca, uz nadu da će zbog potreba uskoro biti zaposleno još nekoliko glumaca.

- U planovima je daljnje uređenje kazališta. Nakon brojnih radova ostaje uređenje fasade, sanitarni čvorovi, garderobe te rekonstrukcija scene i okretne bine. U planu je održavanje i četiri do šest novih predstava godišnje.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc