auti
Kordunaši su poznati kao stari šverceri. U auto-branši prisutni su stalno. Poznavao sam neke prijeratne ekipe koje su krpile šasije, mučili se sa rupama na rđavim pragovima i blatobranima. Varili su, pa ubacivali zgužvani papir od novina, kitali, pa mrljali kubitom crnim. Kad su došla ona vlakna od poliestera, preporodili se. A tek kad se pojavio sprej za instrument table i interijer onda su na svoje došli ovi što lickaju aute i naplate šminku. A bilo je uvijek i drugih bisera. Na Golfu "dvojci", sad ne znam od koje godine, promjeni se mjesto na kom je bila pločica sa ukucanim brojem šasije. A naši kordunaški mudraci ga "podmlade" na starom mjestu ?...

Jaki su u Srbiji. A bogami i po Evropi i svijetu. Slušam tako priče. Tu se obični čojk ne može snaći. Ti znaju što vele "Đe je nebo šupljo"... Jel jeftinije ako ga uvezeš preko poduzeća.? Sad vraćaš kilometražu, pa ju onda nabijaš. Nije isto jel auto došao iz Holandije ili Njemačke. Svaki ima svoga špeditera, svoju priču...U Srbiji se kaže "imam čoveka". Nema dva auta istoga tipa i godišta da su na isti način uvežena. Onda one priče, savjeti. Znaš, taj motor. 2.0 TDI baš ne valja., nije se nešto pokazao. Ma nikakva serija, pogotovo ti od toga broja do toga! Imaju ugrađene neke loše ajnšprice, nisu "Boschovi", i to. Jebeš Francuze, i ono govno talijnasko. Švabo je to nprav'jo. To uzmi ...

auti 1
E, onda žvaka oko prodaje. Auto već jedanaestu godinu uzima, al nikako 150.000 km na brojčaniku prevaliti. Troši zeru više od fajercaka. Motor suv "kaj barut". Bijeli dim kolje za oči, al pali "kaj mina". Od dodatne opreme ima rezervni točak. Uvijek bio u garaži sa centralnim. Soli nije vidio ko neslani Jovan u onome ratu. Za snijeg ne zna ko ni crnci iz Konga. Baba dolazi na kraju. Vozila ga baba, invalid ?.

Prodava naš zemljak dva "Passata". Fali mušteriji stroj. Sve mu ispriča po redu. Na kraju spomenu i obaveznu babu. Zagleda se kupac, obilazi auto.

- A ovaj, srebrni?

- Skoro pa sve isto ko crni "Passat".
Samo ga druga baba vozila ?
. . .

Autor: ŽELJKO KRESOJEVIĆ.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc