Nenad Grujicic portret a
BANJALUKA - Književnik Nenad Grujičić, rodnim korijenima Krajišnik sa novosadskom adresom, pjesnik, prozni pisac, esejista, antologičar i polemičar, kulturni poslenik, peti je dobitnik nagrade „Pelagićev runolist“ koju dodjeljuje Književna zajednica "Vaso Pelagić" od 2011. godine u Banjaluci.

O ovogodišnjoj nagradi je odlučivao žiri u sastavu Mirko Vuković, predsjednik i članovi – Zoran Hr. Radisavljević i Milan Rakulj. Nagradu, koja se sastoji od umjetničkog djela jednog od učesnika Likovnog saborovanja „Zmijanje“ i gramate, dodjeljuju Književna zajednica „Vaso Pelagić“ i Zavičajno društvo „Zmijanje“, iz Banjaluke.

Nenad Grujičić dobio je nagradu ''Pelagićev runolist'' za cjelokupno djelo, a žiri se rukovodio činjenicom da ovaj književnik naročito mnogo radi u očuvanju tradicije, srpske pravoslavne duhovnosti, ali i književnih vrijednosti ne samo Bosanske Krajine, nego i čitave Republike Srpske, odnosno ovog dijela Bosne i Hercegovine, i šire, a temelji se na stvaralačkom tragu i borbenosti za svoj narod poput velikana Vase Pelagića i Petra Kočića. Ono što je osobenost ovog svestranog stvaraoca jeste istrajnost na tragovima istine i slobode, a na tim putevima je vjerni sljedbenik velikana među koje se svojim djelom i aktivnošću i sam svrstava.

Nagrada ''Pelagićev runolist'' Nenadu Grujičiću biće uručena sredinom februara u manastiru Gomionica, a veče laureata priređeno u Banskom dvoru u Banjaluci.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc