17
SUBOTICA
- U organizaciji Zavičajnog udruženja Banija Subotica, u četvrtak  25.01.2018. na Otvorenom univerzitetu u Subotici održana je promocija knjige "Bio sam vođa ustanka na Baniji" Dušana Miljevića.

Na promociji je govorio sin Dušana Miljevića vođe ustanka, Milan Miljević.

U prisustvu velikog broja Banijaca, poslije predstavljanja knjige, uslijedio je nastup  pjevačke grupe ZU "Banija" , a potom razgovor na temu knjige.

Veče se završilo koktelom i druženjem .

Knjiga "Bio sam vođa ustanka na Baniji" Dušana Miljevića predstavlja originalno svjedočanstvo o srpskim žrtvama za vrijeme komunizma; ona je dokaz kako se ni jedan narod (osim Srba) nije odrekao svoje državnosti i svog demokratskog političkog sistema da bi se dodvorio nekom drugom narodu i drugim narodima koji su brojčano na margini naroda i više su za zvanje nacionalne manjine.

Dušan Miljević
Dušan Miljević
Postavlјa se praktično pitanje: šta su efekti ratnih ofanziva u Drugom svetskom ratu u NDH (Drvar, Sutjeska, Neretva); ko je protiv koga i zašto ratovao? Gdje je bila demokratija poslije oslobođenja? Zašto su lјudi hapšeni i ubijani bez suda i suđenja?

Dušan (Dmitra) Miljević rođen je 1923. u selu Borovita, opština Glina, Banija, kralјevina SHS. Učesnik NOR-a.

Po oslobođenju radio je na raznim dužnostima. Sa braćom Milom, Damjanom i Petrom kolonizovan je u selu Prigrevica, opština Apatin, Srbija. Bio je protivnik komunističke politike po pitanju obaveznog otkupa i učlanjenja u zemlјoradničke zadruge i borac za uvođenje višepartijskog demokratskog sistema. Bio je na čelu pokreta na Baniji. Uhapšen 1950. godine, osuđen na smrt strelјanjem. Kao politički zatvorenik robijao je u Staroj Gradiškoj gdje je proveo 10 godina.

Knjiga se, po cijeni od 700 dinara, može naručiti na telefon: +381 (0)21 823 630 +381 (0)64 3924 617 ili  e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc