"SVAKO IMA ZAVIČAJ ĐE SE RODIO"
11
ČIKAGO
- Prvi festival krajiškoh i zavičajnih pjesama u Americi održan je u subotu 3. februara u sali Srpske bratske pomoći u Čikagu. Na ovom festivalu, na kojem se cijelu veče pjevalo zavičaju, učestvovalo je desetak grupa, orkestara i pjevača.

-Krajiška pjesma je održala naš narod onda kada mu je bilo najteže, u ratu i posle rata, pa i ovga poslednjeg, zadnje decenije prošlog vijeka. Većina zavičajnih, krajiških pjesma nastala je poslije egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine i iz Bosne i Hercegovine. U njima se pjeva o zavičaju, običajima, ognjištu i kućnom pragu sa sjetom i tugom. Ovdje u Americi, daleko od Zavičaja, pjevaju se zahvalјujući našim grupama i pjevačima koje ćemo večerasčuti i postale su dio našeg identiteta. Nadam se da će je njegovati i generacije koje dolaze, rekao je Ljubinko Špegar, potpredsednik Udruženja krajiških Srba „Prelo“. U ime domaćina, Srpske bratske pomoći, prisutne je pozdravio predsednik Dragan Salaković

Ideju za festival pod nazivom „Zavičaj u srcu“ dao je Ilija Trbojević koji je otvorio manifestaciju i izrazio nadu da će postati tradicionalna.

Kćerka i otac Sara i Predrag Grozdanić su došli sa drugog kraja Amerika, iz Nјu Hempšira, kako bi kroz pjesmu predstavili Žegar, mjestu u Dalmaciji iz kojeg potječu. Miloš i Špiro Gvero pjevali su o Glamočkom Polјu, „Grupa „Čuvari običaja“ o Hercegovini, a „Zvici Krajine“ su pjesmom “prošetali“ kroz Liku, Baniju i Slavoniju. „Krajišnici Čikaga“ otpjevali su i nekoliko kordunaških ojkača, čiji je postupak u toku za registraciju kao kulturne nematerijalne baštine UNESKO. Mladi Aleksandar Ivančević je rođen u Americi ali je upravo kroz krajišku pjesmu naučio srpski jezik.

Sledeći festival, kako je najavlјeno, biđe održan na lјeto, takođe u Čikagu.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc