strajilo grmeclija
ZAGREB
- U prepunoj dvorani "Privrednika" u Zagrebu 16. februara izvedena je monodrama "Strajilo Grmečlija", nastala u produkciji Teatra "Scena" iz Novog Grada u BiH. Režiju potpisuje Jovica Marčeta, a monodramu izvodi Srećko Marčeta, koji je i autor teksta. Strajilo se pred publikom povjerava i odmotava svoje životno klupko i svoju tragikomičnu sudbinu koja ga je u jednom momentu odvela i u Njemačku.

- Iz Bosne sam pobjegao da ne bih ratovao, a iz Srbije da se ne bih ženio. Cijeli život bježim od obaveza i braka - kaže u jednom momentu Strajilo koji sam u kući evocira uspomene iz vremena rata i egzodusa 1995. godine, kad se kao bjegunac iz vojske našao u Srbiji, gdje ga je domaćin, gazda Miladin, doveo u kuću. Tamo se zaljubio u njegovu kćer Stanojku, ali se Strajilo uplašio i pobjegao kući u Dubovik pod Grmečom.

Nakon predstave i aplauza pitali smo Srećka Marčetu kako je predstava došla u "Privrednik".

- Kako radim s pjesnikom i dramskim umjetnikom Enesom Kiševićem, on me preporučio Nikoli Luniću, predsjedniku "Privrednika". Drago mi je da sam imao tako divnu publiku – rekao nam je Marčeta.

Istaknuo je da je to bilo 64. izvođenje predstave s kojom uspješno nastupa u cijelom regionu.

– Obišao sam nekoliko puta BiH, bio sam u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, gdje sam u Bitoli učestvovao na festivalu monodrame, najvećem takve vrste u Evropi. Trebao sam i u Njemačku, ali se nešto ispriječilo. Uostalom, Strajilo stvarno postoji; ovo je priča o čovjeku koji je radio u Zagrebu, gdje ga je zatekao rat u kome je prošao kroz sve i ostao sam. Dio priče je moja mašta – istaknuo je dobitnik brojnih nagrada.

- Nisam iz Dubovika, ali sam zemljak s Brankom Ćopićem i pišem tekstove s njegovim likovima. A u Duboviku vježbam glumu djecu od osam do 12 godina – rekao je Srećko Marčeta i dodao da monodrama ima i nastavak "Strajilo se ženi" za koji se nada da bi također mogao biti odigran u Zagrebu.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc