5 licko prelo
SUBOTICA
- Da godine provedene u pitomoj bačkoj ravnici nisu izbrisale gorštački mentalitet i stare običaje Ličana mogli su se uveriti svi koji su u subotu u restoranu „Spartak“ posetili posetili Ličko prelo u Subotici.

Prelo, koje je organizovalo Udruženje „Lika“, okupilo je više od 350 Ličana i Ličanki svih generacija i na kratko ih vratilo u zavičaj koji su voljno ili nevoljno napustili. U ličnim ispravama Donji Lapac, Korenicu, Udbinu, Gospić zamenili su Subotica, Bačka Topola, Lipar i druga bačka mesta, ali je, kako se moglo videti, srce ostalo tamo gde su koreni, javlja subotički portal "Subotica.com".

- Tradicionalna prela su se oduvek održavala u zimskom periodu, jer tada nije bilo radova u polju, te je narod imao više vremena za druženje. U prošlosti, prela su se održavala u kućama, kada bi se muškarci kartali i pričali šale ili mudro zborili, a žene vezle i štrikale – podseća Miloš Borjan, predsednik Udruženja „Lika“.

- Ovo prelo ima za cilj da pokaže kulturnu šarolikost i bogastvo naroda koji žive u Subotici, ali i da Ličane vrati svojim korenima. Kao i prethodna, i ovo prelo ima humanitarni katarkter, te je deo prihoda namenjenog izgradnji hrama Svetog Nektarija Eginskog na Prozivci.

5 licko prelo 1
U umetničkom delu proglama nastupila je grupa „Iskon“, KUD „Krajina“ iz Beograda, grupa „Likosi“ iz Novog Sada i pevačka grupa Udruženja „Lika“.

Uz uštipke, basu, podvarak i druge specijaliete, šale o Dani i Mani, stare pesme i neizostavno „gluvo kolo“, bilo da su ih doživeli u kršnoj Lici ili su o njima samo slušali od svojih očeva i dedova, Ličani su pokazali kako se čuvaju običaji od starine.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc