OJ, KARLOVCI, MESTO MOJE DRAGO...
Uručena prestižna nagrada ''Pečat varoši sremskokarlovačke'' Vladanu Rakiću i Milanu Pađenu za knjige pesama ''Kapija vremena'' i ''Put bez putokaza''.
Prolecni Brankovi dani 1
SREMSKI KARLOVCI
- U najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, na dan rođenja Aleksija (Branka) Radičevića po starom (julijanskom) kalendaru, svečano su otvoreni ''Prolećni Brankovi dani 2018'' uz kompoziciju ''Himna karlovačkih đaka'' koju je izveo Hor Karlovačke gimnazije sa dirigentom Rastkom Pavlovom.

Glavni događaj bilo je svečano uručenje prestižne nagrade ''Pečat varoši sremskokarlovačke'' pesnicima Vladanu Rakiću i Milanu Pađenu. Uručujući im nagradu, Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, istakao je neponovlјivost lepote i značaja ovakvog kulturnog čina u Karlovačkoj gimnaziji u kojoj se Aleksije Radičević školovao od 1835. do 1841. godine. Izrazio je nadu da će u Slavonskom Brodu, rodnom gradu Branka Radičevića, ponovo biti podignut spomenik velikom srpskom pesniku, koji je pre četvrt veka srušen pred školom koja je, takođe, nosila njegovo ime.

Obraćajući se publici, laureat Vladan Rakić je rekao: '' Nadam se da osećate zašto sam i koliko sam sa 'Pečatom varoši sremskokarlovačke' ne samo srećniji, nego bogatiji. To odličje me inspiriše da otpočnem neka nova estetska i duboko lјudska kola i koloplete. Time sam dužan – kako cenjenom žiriju, tako i Sremskim Karlovcima, svim Sremskokarlovčanima, pesnicima i pregaocima, a najviše samom, velikom Branku Radičeviću. Osetio sam da je neki sabratski delić njegovog bića, čak i vitog rebra njegovog u meni, nekako duboko u meni, a rasut po vaselјeni.''

Milan Pađen je iskazao oduševlјenje činjenicom da mu je pripala nagrada koja neprekidno traje pola stoleća, koja u svom imenu nosi svetlost Sremskih Karlovaca i Branka o kojem je učio i mnoge njegove pesme kao dečak napamet govorio u rodnoj Baniji. Zahvalјujući se domaćinima i sa po jednom svojom pesmom iz nagrađenih knjiga ''Kapije vemena'' i ''Put bez putokaza'', Rakić i Pađen su od mlade publike izmamili iskrene aplauze.

U svečanom nastavku programa anstupili su pesnici Stevan Tontić, Dušan Radak, Dubravka Milenković, Rastko Lončar, Ivana Stojić, Dušan Zaharijević i Irena Plaović. Dramska umetnica Sofija Mijatović nadahnuto je kazala antologijsku pesmu ''Vragolije'' Branka Radičevića. U muzičkom delu programa, mlada operska pevačica, u klvirskoj pratnji Stefana Jančića, otpevala je čuvenu kompoziciju ''Divna'' Isidora Bajića, a mlada pevačka ženska grupa ''Vila'' izvela splet srpskih napeva. Gimnazijski hor izveo je čuvenu kompoziciju ''Sosa i sat'' Konstantina Babića.


Posebne pažnje vredan i zapažen prilog, uz velike aplauze, na samom kraju svečanosti, bila je pozorišna predstava učenika Karlovačke gimnazije ''Dobri duhovi gimnazije'', u režiji profesorice Jelene Reba. Prikazani su likovi Branka Radičevića, Sime Milutinovića Sarajlije, Teodore Petrović, Borislava Mihajlovića Mihiza i Vide Ognjenović.

''Prolećni Brankovi dani 2018'' nastavlјaju sutra svoje bogate i mladolike programe promocijom novog časopisa za književnost i umetnost ''Srp'' iz Republike Srpske, i trajaće sve do 28. marta u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, kada će svečano biti obeležen Radičevićev 194. rođendan po novom (gregorijanskom) kalendaru.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc