tihomir stanic copy
NOVI SAD
- U nastavku ''Prolećnih Brankovih dana 2018'' u izvedbi dramskog umetnika Tihomira Stanića, priređeno je dramsko kazivanje fragmenata iz romana ''Na drini Ćuprija'' Ive Andrića u svečanoj sali ugledne novosadske gimnazije ''Jovan Jovanović Zmaj'', druge po starini u Srba. Pre početka programa, predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić, predao je cenjenom gostu desetak novih i nagrađivanih knjiga Brankovog kola među kojima je i ''Antologija srpske poezije (1847-2000)'', gde se nalaze i pesme Ive Andrića. Biografiju glumca i osnovne podatke o delu gosta publici je predočio moderator programa Rastko Lončar, pesnik Brankovog kola i mladi profesor Zmaj Jovine gimnazije.

Istaknuti dramski umetnik Tihomir Stanić kazivao je delove iz legendarnog romana ''Na Drini ćuprija'' s akcentom na Mehmed paši Sokoloviću i njegovim dubokim bolnim emocijama i preživlјavanjima prekinutog dečaštva u Bosni. U prepunoj sali gimnazije, poznati glumac je dinamizovao način predstavlјanja proznog dela našeg nobelovca i dao tome svoj lični stvaralački pečat, ubedlјivu nijansu originalnosti. Na zanatski razgovetan, i umetnički nadahnut način, Tihomir Stanić je izveo celo kazivanje na vrhunskom nivou.

Publika je sa velikom pažnjom pratila mudre i večite rečenice Ive Andrića u interpretaciji umetnika koji se u činu kazivanja potpunosti predao lepoti i veličini ovakve literature. Iskrsle su slike otimanja srpske zdrave muške dece u Bosni, koja su u velikom broju odvođena u Tursku gde su postajali elitni janjičari i državni službenici. Kao već odrastao čovek, vrhunske vojne i državničke karijere Mehmed paša Sokolović, neprestano se priseća Drine kada je na trošnoj skeli, uz skeledžiju bez jedne noge, oka i uveta, kao desetogodišnje srpsko dete u sepetu zanavek otišlo iz rodnog ambijenta. Rešenost da spoji dve obale Drine, i time – dve civilizacije, on uspeva, nasuprot svim lokalnim preprekama, nakon pet godina podizanja građevinskog čuda, da podigne velelepni most – veliku ćupriju na Drini.

Publika je, nema sumnje, na nov način doživela genijalni talenat Ive Andrića. Po dugom i snažnom aplauzu osetilo se da je Tihomir Stanić doneo u Zmaj Jovinu gimnaziju umetničku vrednost koja je pandan tradiciji književnih i duhovnih vrhova Novog Sada kao srpske Atine.

U utorak, 20. marta, na ''Prolećnim Brankovim danima 2018'', u čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji biće promovisan jubilarni 110. broj poznatog i nagrađivanog školskog lista ''Branko''.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc