PEVAM DANјU, PEVAM NOĆU...
Svecano zatvaranje 4
SREMSKI KARLOVCI - Na dan rođenja Branka Radičevića, 28. marta, svečano su zatvoreni ''Prolećni Brankovi dani 2018'' koji su trajali od 15. do 28 marta. U Sremskim Karlovcima, U osnovnoj školi ''23. oktobar'' priređen je program u čast 194. rođendana Aleksija (Branka) Radičevića.

Kao centralni deo programa, po scenariju i režiji učenika i nastavnika škole, posebnim angažmanom profesorice Danijele Nikolić, izveden je poetsko-scenski prikaz ''Sećanje na Aleksija Radičevića''. Mladi ženski hor škole izveo je poznate pesme Branka Radičevića ''Devojka na studencu'' (Kad sam sinoć ovde bila/ i vodice zaitila,/ dođe momče crna oka/ na konjicu laka skoka...) i ''Ukor'' (De si dušo, de si rano,/ de si danče mio,/ de si sunce ogrejano/ de si dosad bio...). Posebna atrakcija je bilo izvođenje čuvene Brankove pesme ''Mini Karadžić u spomenicu'' (Pevam danju, pevam noću,/ pevam sele što god `oću...), koja je izvedena uz električnu gitaru i hor.

Zatim je prmovisan kvalitetni školski list ''Stražilovac'', koji je poneo lepo ime po vetru sa Stražilova. List izlazi već petnaest godina, a dosad je štampano 37 brojeva. O listu je inspirativno govorila nastavnica srpskog jezka i pesnikinja Violeta Grujičić. Ona je istakla raznovrsnost priloga za učenike od prvog do osmog razreda, koji su primarni saradnici lista. Neki od njih kazivali su Brankove antologijske pesme, naročito one sa stihovima u kojima se pominju Sremski Karlovci i Stražilovo.

Kao gosti, nastupili su pesnici Nikola Rausavlјević i Milan Ćosić, autori zajedničke knjige u Brankovom kolu ''Kad uhvatim tišinu'', inače članovi poznate recitatorsko-muzičke družine ''Među nama''. Oni su uz gitaru izveli čuvenu Brankovu pesmu za decu ''Ribarčeta san'', koja se pojavlјuje i od imenom ''Cic''.

U ime Brankovog kola, na početku programa, predsednik Brankovog kola, pesnik Nenad Grujičić, darivao je za Brankov rođendan đacima deset primeraka knjige pesama za decu ''Maca na vratanca''. Među prvim dobitnicima poklona bili su oni đaci koji nose ime Branko i Aleksije, a potom i drugi.

Program je protekao u prepunoj svečanoj sali, u izuzetno nadahnutoj atmosferi sa gromoglasnim alauzima, uz obostrane želјe da se već u septembru 2018. godine, na 47. Brankovom kolu, koje će trajati od 7. do 17. septembra, ponovo nađu u zajedničkoj misiji jedinstvene pesničke institucije koja nadaleko pronosi slavu Stražilova, Sremskih Karlovaca i Novog Sada, sa neponovlјivim amblemom poezije i imena Branka Radičevića: ''Fala, Bože, na dar ovi,/ o pomozi, blagoslovi,/ da mi kako s prava puta/ duša mlada ne zaluta.''

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc