Prekida se tradicija festivala „Širi mi se moje kolo malo“
Prekida se tradicija festivala „Širi mi se moje kolo malo“
BEOGRAD - Udruženju Srba iz Hrvatske poslije objavlјivanja rezultata ovogodišnjeg konkursa Sekretarijata za kulturu grada Beograda obratilo se više KUD-a i zavičajnih klubova koji u Beogradu (kao i u drugim mjestima Srbije), čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja iz kog smo izgnani. Svi oni su nezadovolјni načinom na koji se vrši raspodjela i kako članovi komisije (čija su imena nepoznata) godinama unazad ne prepoznaju ovu ugroženu kategoriju koja ulaže ne samo svoje slobodno vrijeme nego i sredstva da bi sačuvali to kulturno blago i identitet. Slovom i brojkom ove godine nije im dodijelјen nijedan dinar.

Kulturno-umjetničko društvo „Krajina“ je registrovano u Savezu kulturno umetničkih društava Beograda. Ovaj KUD je upisan i u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa pri Etnografskom muzeju u Beogradu. KUD ove godine više neće moći da organizuje Festival folklora Srba sa zapadne strane Drine – „Širi mi se moje kolo malo“ koji je održavalo od 2010. godine. U proteklih osam festivalskih godina kroz ulice Beograda je prodefilovalo preko 70 srpskih folklornih ansambala iz regiona i dijaspore, upravo zahvalјujući organizatoru ovakvog jedinstvenog kulturnog događaja.

Krajiški likovni salon
Krajiški likovni salon
Ni SKD „Zora“ Knin-Beograd koje je svoju djelatnost iz bivše RSK prenijelo u Srbiju nije naišlo na razumjevanje, iako tradicionalno, već 18 godina zaredom organizuje u Beogradu Krajiški likovni salon. Na tom salonu izlagala su i najeminentnija imena srpske likovne scene (iz Srbije i Republike Srpske), od kojih mnogi nisu ni porijeklom vezani uz Krajinu.

Udruženje Srba iz Hrvatske od svog osnivanja 1990. godine ulaže napore da se sačuva nematerijalna kulturna baština organizujući manifestaciju „Dani kulture Srba u izbjeglištvu od Spasovdana do Vidovdana“.

Sve se ovo dešava u vrijeme kada Vlade Republike Srbije i Republike Srpske zajednički pripremaju Deklaraciju o očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u regionu. Neka drugi ocjene koliko na konkursu ima fantomskih udruženja koja se pojave pred raspisivanje konkursa, koliko je favorizovanja pojedih udruženja, neuvažavanja strukovnih udruženja književnika, likovnih stvaralaca, muzičara, čije tradicije datiraju najmanje od prve polovine 20. vijeka.

Zato još jednom upućujemo apel onima koji odlučuju da izvrše analizu rezultata ovogodišnjeg konkursa jer ova sramota može se vratiti kao bumerang. Na kraju postavlјa se i pitanje da li je najmanje 200.000 lјudi izbjeglih u Beograd i okolinu devedesetih godina prošlog vijeka, sada samo „prihodovna“ strana budžeta, a ni u kom slučaju ne mogu da budu nosioci budžetski verifikovanih programa.

Generalni sekretar Udruženja
Milojko Budimir, prof.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc