krajinska gramata savo
BEOGRAD
- U Beogradu je 31. marta 2018. godine predsedniku „Veritasa“ Savi Štrbcu uručena „Krajinska gramata“ koju mu je dodelilo Udruženje književnika Srbije – Književna zajednica Krajine. Nagrada "Krajinska gramata" se dodjeljuje za izuzetne rezultate na polju književnosti, kulture i tradicije sroskog naroda u svjetlu istorijske istine i pravde.

O Štrbčevom stvaralaštvu besedio je književni kritičar Duja Đaković.

Reč Dušana Đakovića, književnog kritičara na dodeli „Krajinske gramate“ UKS Književne zajednice Krajine

Savo Štrbac je naš prvi viđenik u ozračju otadžbinskog novedoma… portret među maskama, pričalac, esejista, hroničar, borac za ljudska prava… svjedok vremena koji nosi iskustvenu sposobnost da minuciozno i pronicljivo percipira vrijeme i događaje… on ratnom usudu suprostavlja svijet istine ustima naše soli.

Njegov ubod krajinskim trnu oćute mnogi ođekar i tamokar da ne zaborave da naš narod ima dušu i ne živi kao sjen.

Štrbac je svom jurističkom habitusu udahnuo umjetniči dahat – darak rodnog ognjišta, kojim plače pjevajući straholiku i bajoslovnu sudbu srpstva i pravoslavlja.

Svojim djelotvorijem Štrbac putuje kroz prostor krajinske nigdine i ovosvjeske svugdine ispisujući kao zlosrečnik sudbine noćno lice krajinskog dana.

Štrbac se rve sa đavolom ovosvijeta noseći žmiždavu krajinsku vatru zazirajući gluvoga tvorca, gospare ratova i mirova, prteći na grbači naš glas pravde.

krajinska gramata
Njegovo oštro raskrečeno pero umočeno u krajinsku krv ćuhti glasom razuma i damara dahtom mornih.. kao njegov Zvjezdan iz čijeg duha progovara naš nemušti đavolak.

Štrbac slika i brani male ljude koji u ovovremenom mračilu nose naš žmiždavi nerv milosti, oprosta i nezaborava.

On je u svoje djelo ugladio ja poziciju, kao fiktivni lik i svjedočilac… kao Odisej koji plovi kroz vlastiti vremeplov bijelim jedrima.

Njegovi likovi nose kosmički karakter.. ali i naš genetski, patrijarhalni, vanvremeni…

Oni su piščev nedosanjan san koji pretrajava kao reminescent u razmeđu između prljuše i nebesja.

Štrbac je vodonoša, nema katanac na ustima, on nije lisje na buri… on je taj koji brani i oživljava tegotni i morni usud srpstva i pravoslavlja kao suditelj i prorok beščašća svjetskih močnika zato zaslužuje interncionalnu nagradu – Krajinska gramata.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc