Skupština karlovačkog pododbora SKD-a Prosvjeta: Pododbor Karlovac nagomilao je u dvije godine 31.000 kuna gubitka, ali ne vlastitom krivnjom
Jedva preživjeli – karlovački pododbor SKD Prosvjeta
Jedva preživjeli – karlovački pododbor SKD Prosvjeta
KARLOVAC
- Karlovački pododbor SKD-a Prosvjeta broji više od 70 članova i formiran je u tri sekcije: književno-informativnoj, etno i likovnoj. Te tri sekcije lani su ostvarile gotovo 50 akcija, usprkos brojnim problemima: od nedostatka financijskih sredstava i stalnih prijetnji iseljavanjem iz prostorija uzrokovanih neplaćanjem najma - rečeno je na redovnoj godišnjoj izvještajnoj skupštini karlovačkog pododbora.

Predsjednik pododbora Milan Lapčić pobrojao je sve aktivnosti, posebno naglasivši posjetu Banja Luci gdje su Karlovčani bili izuzetno dobro primljeni. Dio planiranih aktivnosti nije ostvaren, ponajprije zbog nedostatka sredstava uzrokovanih opstrukcijom bivšeg vodstva. Karlovački pododbor je tako zbog neisplate već odobrenih sredstava 2016. godinu završio s gubitkom od 6.500. kuna, a prošlu godinu s minusom od 24.500. kuna i stalno mu je prijetilo izbacivanje iz prostorija u vlasništvu Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, a zbog neplaćanja najma i režija. Zbog nedostatka novaca likovna sekcija već tri godine nije u Karlovcu organizirala niti jednu likovnu koloniju, a ranije bi svake godine širom Hrvatske i BiH sudjelovala na jednoj koloniji mjesečno.

- Dobro je da ste ostali jedinstveni i opstali unatoč brojnim problemima koje je Prosvjeta imala. No, vaše djelovanje neće doći u pitanje već ćete dobiti sredstva. No kako se sredstva ne mogu trošiti za pokrivanje lanjskih minusa taj ćemo problem morati rješavati na drugi način. Dakle, ono što lani niste dobili, to je izgubljeno - pojasnio je član Glavnog odbora SKD-a Prosvjeta Dejan Mihajlović.

Dodao je da se radi na novom Statutu SKD-a prema kojem bi svaki pododbor imao jednog člana u Glavnom odboru. Tako ne bi bilo ‘pumpanja članstva’ kako bi pojedina struja unutar Društva ostvarivala većinu u Glavnom odboru i Skupštini, što je činilo smijenjeno vodstvo. Društvu je vraćeno dosta imovine, ali ona do sada nije stavljena u funkciju i nije donosila korist SKD-u.

- Ove bi godine spomenuti problemi trebali biti riješeni kako bi se 2019. godine krenulo od početka i s pozitivne nule - smatra Mihajlović. S vladikom Gerasimom je dogovorena daljnja saradnja pa karlovački pododbor ostaje u sadašnjem prostoru uz manju najamninu, što je pljeskom pozdravljeno.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc