kordunaski rucni radovi
VRGINMOST
- Održanom izložbom pod nazivom “Kordunaški ženski ručni radovi” 14.4.2018. u Domu kulture Vrginmost, organizatorica izložbe Tatjana Vlačić je uz podršku SKD-a Prosvjeta pododobor Vrginmost osmislila i prikazala čitav niz vezenih, tkanih, pletenih, heklanih i štikanih ručnih radova žena Korduna.

Dobivši na poklon od svojih domaćina kordunašku drvenu kolijevku, organizatorica Tatjana Vlačić odlučila je izložiti u vezu i tkanju početak života i ljubavi na Kordunu, preko svadbenih ručnika, opremljene kolijevke, izveženih motiva i drvenih predmeta uz pomoć kojih se nekada obrađivala njiva pa sve do odlaska najmilijih i najdražih.

Na jednom mjestu našli su se tako radovi žena iz Vrginmosta, Veljuna, Vrela Utinje, Vojnića i Vojišnice. Nakon što je Vlačić svečano otvorila izložbu, mali Kordunaši i Kordunašice su u svojim tradicionalnim nošnjama otplesali jedno od kola Korduna, seko Jelo. Muška grupa iz Vojnića otpjevala je uz zvukove tamburice ojkaču, tradicionalni kordunaški napjev.

Bilo je ovo svakako još jedno veselo druženje popraćeno bogatstvom kulturne baštine Korduna uz želju organizatorice Tatjane Vlačić da se takva i slična druženje ponove kako bi se uspomene i lijepa sjećanja sačuvala.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc