Krajisko prelo Cikago 2018 8
ČIKAGO - Srbi poreklom sa Korduna, Banije, Slavonije, Like, Dalmacije i Bosanske Krajine koji žive u Čikaga i njegovoj okolini okupili su se na manifestaciji koju su nazvali „Krajiško prelo“. Nastupi folklornih grupa, izložbe, prigodne besede, zabavni i muzički program imali su samo jedan cilј - da se ne zaboravi Zavičaj, svoji koreni i srpsko-krajiško poreklo. Ovo najmasovnije okuplјanje Krajišnika u ovom delu Amerike u organizaciji Udruženja krajiških Srba „Prelo“ po 17. put održano je u subotu 21. aprila 2018. godine u svečanoj sali Manastira Nova Gračanica. Domaćin manifestacije bio je predsednik tog Udruženja Duško Čučković.

- Ovu manifestaciju organizujemo 17. godinu sa cilјem da se okupimo, družimo, pomažemo između sebe, čuvamo kulturu, jezik i običaje, ali i da pomognemo naše zemlјake na prostorima Krajina, Srbije, kao i u drugim delovima sveta. Naši članovi i Upravni odbor rade dobrovolјno samo sa jednom želјom - da očuvamo naše krajiško nasleđe. Na svakoj našoj manifestaciji pokušavamo da uradimo najmanje dve stvari: da se podsetimo kulture i istorije Krajine i da skupimo sredstva za pomoć lјudima ili organizacijama kojima je trenutno najpotrebnija. U 2017. godini angažovanjem članova i donatora naše Udruženje je pomoglo raznim institucijama i pojedincima u ukupnom iznosu većem od 16 hilјada dolara, rekao je Čučković i obećao da će kroz rad Udruženja i uz pomoć članova i donatora rezultati biti još vidlјviji.
HUMANOST NA PRVOM MESTU
Da ne zaboravlјaju svoj rodni kraj i svoje komšije od kojih neki i dalјe teško živi Krajišnici u Čikagu su pokazali i tokom ove manifestacije. Tako su prikuplјali pomoć za izbegličku porodicu Tarbuk iz Sremske Mitrovice kojima se ćerka leči od leukemije i za porodicu prerano preminulog sveštenika sa Banije Dalibora Tanasića (42). Pomoć za negovanje običaja i igara sa područja Krajine upućena je KUD-u „Ćirilo i Metodije“ iz Busija kraj Beograda, a uz pomoć Čikaških Srba biće štampan i leksikon „Znameniti Srbi Banije“ autora Branka Krnjaića.
I za starešinu hrama Svetog Jovana Krstitelјa u čikaškom naselјu Belvudu Savu Bosanca okuplјanjima se čuvaju koreni ali i oživlјavaju sećanja na znamenite sunarodnike koji su ostavili upečatlјiv trag na područjima gde su živeli Srbi i gde ih, posle progona koji su se desili, nažalost više nema.

- Imamo razloga da sada ovde našoj deci pričamo ko smo i odakle smo, kakvi su nam koreni nadajući se da ćemo što duže živeti ako oni sačuvaju sećanja na naš zavičaj, na svoju istoriju i kulturu, a prvenstveno ako sačuvaju svoju veru pravoslavnu, svetosavsku koja nas je održala u svim stradanjima onog teškog vremena u kojem smo živeli. Apelujem da čuvate našu decu, da čuvate u njima svoj jezik i svoju kulturu i svoju veru. Neka ne zaborave naše korene, neka žive ovde u Americi u miru i lјubavi, neka tuđe poštuju, a svojim se ponose i znajte sve ono što od kuće i od roditelјa ponesu to najduže živi u njima. Zato budite časni primeri, poručio je otac Savo.

Vladika srednjezapadnoamerički Longin je primetio da je ovo najmasovnije okuplјanje krajiških Srba u Americi ispunjeno sa puno emocija ali istovremeno i sadržajima kao što su obeležavanja značajnih ličosti i datuma iz krajiške istorije, kao i negovanjem običaja, pesme i igre. On je pohvalio članove Udruženja krajiških Srba „Prelo“ što su pokretači i priložnici obnove srpskih hramova u svom zavičaju, kao i što pomažu institucije i pojedince, pogotovo bolesne i siromašne.


- Čuvajmo svoju pravoslavnu veru i ime Srbinovo, da i u ovoj zemlјi ostanemo ono što su naši đedovi i prađedovi uvek bili – Srbi pravoslavne vere. Svoje čuvajmo držimo i nedajmo, poručio je episkop Longin.

Podršku manifestaciji uputili su i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.

Da ipak čuvanje tradicije i običaja nije samo na rečima pokazali su i najmlađi učesnici Krajiškog prela - folklorne grupe Soko i Gračanica. Oni su izveli splet srpskih narodnih igara.

U okviri manifestacija otvorena je i izložba o značaju i uticaju Save Mrkalјa na reformu srpske ćirilice i srpskog jezika.

U muzičkom programu Krajišnike i njihove goste zabavlјali su Momo Stanić, koji je za tu priliku doputovao iz Otadžbine, Milana Aničić i Vuk Jon.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc