srbenka
KAN
- Novi film Nebojše Slijepčevića „Srbenka“ proglašen je dokumentarcem godine u Kanu, a o dobitniku je odlučivao žiri sastavljen od članova sedam prestižnih filmskih festivala Evrope koji su okupljeni u dokumentarnu alijansu.

Članovi žirija su se složili da je reč o vrlo važnoj ali istovremeno univerzalnoj priči o ličnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme, te o pokušaju izražavanja tog osećanja kroz ograničen, a opet moćan umetnički doživljaj.

Srbenka, inače, prati pripreme i probe za predstavu „Aleksandra Zec“ Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke.

Pozorišne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a 12-godišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno posmatra uticaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno dece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj u godinama nakon završetka oružanih sukoba u Hrvatskoj.

Za nagradu „Dok alijanse“ Srbenka je nominovana kao kandidat filmskog festivala „Visions du rel“ na kojem je taj film dobio i posebno priznanje žirija.

Svoju hrvatsku premijeru imaće na Filmskom festivalu u Motovunu u julu, a nakon leta odlazi u redovnu bioskopsku distribuciju.

Film je nastao u produkciji „Restarta“, a nastanak su podržali Hrvatski audio-vizuelni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb, te „Kreativna Europa“, potprogram MEDIA.


Inicijativa „Dok alijanse“ (Doc Alliance) posvećena je promociji i razvoju dokumentaristike, a rezultat je partnerstva sedam evropskih festivala dokumentarnog filma: „CPH:DOX“ (Danska), „Doklišboa“ (Portugal), „Doks agenst greviti FF“ (Poljska), „DOK Lajpcig“ (Nemačka), „FID Marselj“ (Francuska), „Jihlava IDFF“ (Češka) i „Vižons du rel“ (Švajcarska).
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc