Premda im završni ispit tek predstoji, maturanti Srpske gimnazije već su se potvrdili kao zreli i odgovorni ljudi
kantakuzin maturanti
Gaudeamus za 11 odličnih
Gaudeamus za 11 odličnih
ZAGREB
- Povodom završetka nastave za desetu generaciju maturanata, u zagrebačkoj Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji ‘Kantakuzina Katarina Branković’ održana je prigodna svečanost.

- S punom odgovornošću kažem da su ovi naši učenici, njih jedanaest, sada ne djeca nego odrasli, zreli i odgovorni ljudi, koji će uvijek biti dobrodošli u ovu Gimnaziju i SPC - kazao je v.d. ravnatelja škole stavrofor Slobodan Lalić pred uzvanicima, među kojima su, uz profesore, učenike i roditelje, bili predstavnici gradske vlasti na čelu s Milanom Bandićem, veleposlanica Srbije Mira Nikolić te sveštenstvo SPC-a.

- Društvo kojem svjedočimo ne pruža nam uvijek dobrodošlicu, ali se uvijek vladajte kao dobri i pošteni ljudi. To su vrijednosti koje smo u vas usadili – poručio je maturantima njihov razrednik, profesor povijesti i geografije Samir Hasanagić. Prisutne je upoznao s brojnim uspjesima na državnim i županijskim natjecanjima, te društvenom doprinosu kroz projekte i volontiranje u različitim ustanovama. Govornici su spominjali suradnju učenika i profesora Srpske s drugim srednjim školama u regiji i Evropi. Tako se pravo prijateljstvo razvilo s Terezianumom u Maincu, Srpskom gimnazijom u Budimpešti, gimnazijama u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci, požeškom Katoličkom i zagrebačkom Islamskom gimnazijom.

Mira Nikolić nagradila je tabletima učenike Mihajla Beningtona i Zorana Malbašu, istaknuvši pritom važnost dostupnosti obrazovanja u vremenima kad je milijunima mladih u svijetu onemogućeno školovanje.

Nakon što je arhimandrit Danilo Ljubotina u ime mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija predao nagradu Miloradu Kondiću, najboljem ovogodišnjem maturantu, polaznici Gimnazije izveli su kulturno-umjetnički program koji je završio tradicionalnim Gaudeamusom.

- To što sam proglašen najboljim učenikom generacije ne izdvaja me od ostalih kolega, jer svi slično osjećamo: završavamo jedan period života i ulazimo u nešto što s naše strane još nije istraženo. Studirat ću historiju i geografiju - rekao je za "Portal Novosti" mladi čovjek koji s izvrsnim uspjehom ulazi u tzv. ispit zrelosti.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc