Svecano otvaranje Krajiski biseri 2017
PLANDIŠTE
- U toku je prijava pevačkih grupa za takmičenje na XVI festivalu „Krajiški biseri“ koji će biti održan u Plandištu, 7. oktobra 2018. god. Rok za prijavu grupa je 16. septembar 2018.

„Krajiški biseri“ su takmičarski festival koji neguje izvorne pesme i tradicionalni način pevanja Srba Krajišnika. Na festivalu se natpevavaju najbolje krajiške pevačke grupe iz čitave Srbije, Republike Srpske i regiona. Pobednicima festivala pripašće simbol festivala izliven u zlatu, srebru i bronzi i brojne druge nagrade.

Krajiško izvorno pevanje „ojkanje“ se od 2010. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Od 2012. godine „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, a Festival „Krajiški biseri“ institucionalno je priznat kao reprezentativna manifestacija i primer dobre prakse zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa.
U okviru festivalskog dana, biće održan i šesti po redu stručni skup „Nematerijalno kulturno nasleđe Srba Krajišnika“.

Organizator festivala je „Zavičajno udruženje Krajišnika „Nikola Tesla“, a pokrovitelji ovogodišnjih „Krajiških bisera“ su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Plandište.

Krajnji rok za prijavu za učešće na ovogodišnjem festivalu „Krajiški biseri“ je 16. septembar 2018. godine. Detaljne informacije, obrazac za prijavu, uslove za učešće i propozicije za nastup na festivalu možete pronaći na zvaničnom sajtu organizatora: www.zuknikolatesla.org
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc