Korice antologije PJEVAJ ORI PROZORE OTVORI
PRIJEDOR - Na 36. Dragotinjskim večerima u Prijedoru, u petak, 10. avgusta, u 21 čas, biće predstavljena antologija krajiških ojkača Nenada Grujičića „Pjevaj, ori, prozore otvori'' u izdanju beogradskog RTS-a i Brankovog kola. Promociju organizuje Sovjet Kneževine Gornja Dragotinja i Marini u saradnji sa „Domom mladosti“ iz Dragotinje , uz podršku Grada Prijedora. Prije početka promocije antologije, uz intoniranje himne Kneževine Gornja Dragotinja i Marini, biće proglašen i novi knez ove jedinstvene Kneževine na Balkanu.

Na prošlogodišnjim 35. Dragotinjskim večerima, Nenad Grujičić je promovisan u ambasadora Kneževine Gornja Dragotinja i Marini. Kao konkretan prilog, i zadatak koji je ispunio u ime Kneževine i za nju, Grujičić je u međuvremnu objavio šesto dopunjeno izdanje krajiških ojkača „Pjevaj, ori, prozore otvori“.

Ovo izdanje sadrži 2000 desetaračkih rimovanih ojkača (600 više od prethodnog), obimnu studiju, rječnik nepoznatih i manje poznatih riječi, esej „Otimačina srpske kulturne baštine“ i, po prvi put, „Riznicu imena pjevača ojkače“. Ova „Riznica“ donosi oko 1500 imena pjevača i pjevačica ojkače, rođenjem od sredine devetnaestog vijeka naovamo iz Bosanske Krajine, sa Banije i Korduna, iz Like i Dalmatinske Zagore, kao i iz Vojvodine i Beograda, gdje se danas nalazi veliki broj prognanih i izbjeglih Srba Krajišnika. U antologiji se nalazi i nekoliko desetina imena pjevačica i pjevača ojkače iz Gornje Dragotinje i Marina, kao i proširen spisak darovitih izvođača ove drevne pjevanije iz Potkozarja.

Na promociji antologije, Grujičić je održati besjedu o fenomenu ojkače i rimovanog dinarskog deseteračkog dvostiha. Mlade glumice i glumci kazivaće ženske i muške primjere krajiških ojkača, a takođe mlade krajiške pjevačke grupe, ženske i muške, izvešće reprezentativne primjere ojkačke pjevanije. Inače, zaslugom Nenada Grujičića ojkača je prije nekoliko godina zvanično upisana u prvi Registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc