letnja skola srpskog
VIR
- Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i Veće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i ove su godine uspešno realizovali projekat Letnje škole srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj po dvadeset i treći put za redom. Letnja škola srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj održana je u periodu od 19. do 31. jula u odmaralištu Cvrčak na Viru. Ovogodišnju Letnju školu kroz dve grupe pohađalo je 147 učenika koji su došli iz različitih krajeva Republike Hrvatske, od Baranje preko Zapadne Slavonije, Moslavine, Zagreba, Banije, Korduna, Like, Gorskog Kotara, pa sve do Dalmacije.

Unazad dvadeset i tri godine kroz Letnju školu je prošlo nebrojeno mnogo učenika, ali se izmenio i veliki broj nastavnika. Menjale su se i lokacije održavanja Škole, pa je nakon više od petnaest godina u Peroju, tri godine uzastopno Škola gostovala u odmaralištu Osnovne škole Dežanovac u Tkonu na ostrvu Pašman, da bi poslednjih pet godina domaćin Škole bilo odmaralište Cvrčak pakračkog Crvenog Krsta koje se nalazi na ostrvu Vir.

Poseban pečat ovogodišnjoj Letnjoj školi dala je i poseta zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je, u pratnji rukovodstva SKD Prosvjeta, VSNM Grada Zagreba, i svojih najbližih saradnika, obišao učenike i nastavnike, upoznao se sa radom Škole, te doneo prigodne poklone za sve učesnike. Pored gospodina Bandića, posebnu čast i zadovoljstvo predstavila je i poseta Ambasadorke Republike Srbije, gospođe Mire Nikolić koja je tom prilikom nagradila četiri najbolja učenika Letnje škole. Školu je posetila i savetnica za srpski jezik Jadranke Radošević, koja je u svojstvu nadzornika ispred Ministarstva nauke i obrazovanja rad Škole pratila tri dana.

Iako se vremenom koncept Škole menjao, suština je ostala ista – pružiti deci srpskog porekla dodatna znanja o maternjem jeziku, nacionalnoj istoriji i geografiji, te muzičkoj i likovnoj kulturu, a sve sa ciljem da očuvaju svoj identitet i kulturno nasleđe.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc