izlozba zvezdara
BEOGRAD
- U Biblioteci „Branko Miljković“ na Zvezdari u Beogradu u ponedeljak 10. septembra otvorena je izložba o Savi Mrkalju reformatoru srpske ćirilice i srpskog jezika. O značaju Mrkaljevog filološkog rada govorio je lingvista dr Vlado Đukanović. Novinar Danko Perić je, govoreći o njegovom životu, istakao da je bio jedan od najrposvećenijih Srba svoga vremena.
Mrkaljeve pesme kazivao je prvak Narodnog pozorišta Lepomir Ivković, a program je vodio Milorad Đošić.

Izložba sadrži 30 panoa poređanim azbučnim redom i prati Mrkaljev život i rad i uticaj na razvoj srpskog jezika, knjižnjevnoti i umetnosti od njegovih savremenika do današnjeg dana. Nastala je u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva i Udruženjem Krajišnika. Autor izložbe je prof. Milica Grbić, organizator Vesna Arsić iz SKC „Ćirilica“, a postavili su je direktorka Bibloiteke Željka Šijan sa saradnicima.

U Biblioteci „Branko Miljković“ izložba je organizovana je u okviru obeležavanja Godine Save Mrkalja i 235. godišnjice od njegovog rođenja i biće otvorena do 28. septembra 2018. godine. Zajednički su je realizovali Srbski kulturni centar „Đirilica“, Udruženje Krajišnika i Udruženje Zavičaj na inicijativu Svetozara Dančuo, a pomogli Darko Pruginić i „Čep komverc“.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc