Velika povelja 2
NOVI SAD - Na 47. Brankovom kolu, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, svečano je uručena „Velika povelja Brankovog kola“ dramskom umetniku Vitomiru Vici Dardiću za životno delo, „za nadahnuti doprinos lepoti i životu poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića“.

Nagradu je novom laureatu uručio Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola: „Ovo priznanje poklapa se sa pedesetogodišnjicom umetničkog rada Vitomira Vice Dardića, jedinstvene ličnosti na srpskoj kulturnoj sceni. On je nadahnuti bard srpske umetničke scene, koji celog svoga veka interpretira antologijsku poeziju naših i svetskih pesnika dajući pesničkom govoru ljudsko dostojanstvo i onaj status koji mu po vekovnoj dubini i duhovnom smislu pripada. Vitomir Vico Dardić je nezamnjivi stub i graditelj Brankovog kola kroz protekle decenije. Tek s njim, Brankovo kolo je dobijalo orfejsku lepotu i snagu, oživljavale su stražilovske staze i proplanci, Fruška se gora sa svojim šumarcima primicala i nadvijala nad njegovim bogolikom govorom, a Sremski Karlovci i Novi Sad, krilati, u zvonkolikoj milosti rime i stiha, nadletali celu Srbiju sa pesmama koje je Vico Dardić uporno, u zanosu i posvećeno, govorio i govori, i ne prestaje, evo, pola stoleća.“

Zahvaljujući na visokom priznanju, Vico Dardić se osvrnuo na svoj protekli umetnički vek u kojem je, pored ostalog, snimio na nosačima zvuka deset hiljada časova poezije, a nebrojene godine, jednu za drugom, darivao i posvećivao isključivo poeziji i pesnicima.


Na ovoj svečanosti, na umetnički prepoznatljiv i svoj način, lakokrilo je i zvonko kazivao čuvenu Brankovu pesmu „Kad mlidijah umreti“, poeme „Stražilovo“ Miloša Crnjanskog i „Vojvodinu“ Miroslava Antića, te rukoveti Ujevićevih, Drančevih i Miljkovićevih pesama.

Oduševljena mnogobrojna publike nagrađivala je svaku pesmu dugim aplauzima, sve do burnih ovacija. Na 47. Brankovo kolu poezija je, opet, pokazalu svoju neuništivu snagu, lepotu i značaj.

„Veliku povelju Brankovog kola“ dosad su dobili Vladeta Jerotić, Vesna Čipčić, Mihajlo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Milan Pletel, Bogdan Vinokić i Vera Kovač Vitkai.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc