6464"Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja"

Dušana Vukasovića 35.
11073 Novi Beograd
Srbija
E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
Telefon: +381 61 64 70 422
Web: www.banija.rs
Matični broj: 17678094
PIB: 104865415
Šifra delatnosti udruženja: 9499
 
  

Krajišnici i prijatelji se sabrali na 2. Zboru Krajišnika u Kovilovu

Kovilovo 62U Sportskom centru Kovilovo 29. septembra održan je 2. Zbor Krajišnika i prijatelja. Predstavilo se preko 100 zavičajnih udruženja iz Republike Srbije i regiona koji su na svojim štandovima predstavili sve ono što ih krasi, što se vijekovima prenosi sa koljena na koljeno i sa čim se Krajišnici, ali i Srbi iz ostalih dijelova regiona ponose.

Pored bogatog kulturno-umjetničkog programa, predstavili su se i krajiški pisci i slikari, održana je sportsko-rekreativna mahifestacija „Krajiški višeboj“, a postavljena je i izložba posvećena kulturnoj baštini Krajišnika.

Udruženja su na svojim štandovima izložila sve ono što ih odlikuje, i sa čim se ponose. Posjetioci su mogli da uživaju i u dobroj hrani, domaćim kolačima, rakiji i vinu. Vide predivne ručne radove, stare predmete i saznaju koja je njihova namjena. Mnoga udruženja su promovisala i svoja izdanja knjiga, među čijim koricama se čuvaju sjećanja na zavičaj i ljude u njemu.

Ni zahlađenje, a ni kiša nisu pokvarili raspoloženje prisutnih, orila se zavičajna pjesma. Prijatelji su iskoristili priliku da se na ovom mjestu susretu, ispričaju, razonode. Članovi udruženja su se međusobno povezali, razmijenili iskustva i uspostavili saradnju. Svi imaju zajednički cilj, očuvanje bogatog nasljeđa krajiških Srba.

Kovilovo 133

Krajišnike u Kovilovu posjetio je i predsjednik Vlade Miloš Vučević i istakao da su i Krajišnici imali veliki doprinos za uspjehe u Srbiji i da treba na to da budu ponosni.

– Mnogo je propatio naš narod u prošlosti, kada su ga drugi tjerali sa vijekovnih ognjišta, ali je ostao stamen i nepokolebljiv u ljubavi prema našoj Srbiji. Mi se ne odričemo Slavonije, Banije, Like, Korduna, Dalmacije jer je tu autohtoni srpski narod. Ali nismo ni protiv koga i nemamo teritorijalne pretenzije. Znam da kažu, „nema raja bez rodnoga kraja“, ali Srbija je njihova kuća i gradićemo je zajedno, njegujući tradiciju i običaje Krajišnika. Zauvijek zajedno za našu Srbiju.

Zajedno sa premijerom Vučevićem štandove u Kovilovu obišla je i predsjednica Pokrajinske vlade Maja Gojković.

– Ovo pokazuje snagu srpskog naroda, želimo da budemo zajedno kako bismo mlađim generacijama pokazali našu tradiciju. Ovim čuvamo naše kulturno nasleđe bez obzira gdje živimo.

Zajedno su ovom prilikom posjetili i izložbu posvećenu srpskom duhu i tradiciji gdje su izloženi predmeti iz Muzeja Vojvodine.

Veliku podršku ovoj manifestaciji dali su i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s vjerskim zajednicama, a resorni sekretar Aleksandra Ćirić Bošković i zamjenik sekretara Jelena Dobrović Bojanović, prisustvovale su ovoj značajnoj manifestaciji, kao i Fond za izbjegla i raseljena lica AP Vojvodine na čelu sa Aleksandrom Đedovcem koji je takođe prisustvovao Zboru Krajišnika.

Kovilovo 35

Nažalost, zbog vremenskih uslova nije održan koncert pjevačkih i folklornih grupa. Neke od njih su nastupile pod šatorom, gdje su svi prisutni mogli da se posluže pasuljem i okrijepe uz neko piće.

Predviđeno je da nastupe: Miro Janjanin, PG Kulturne zajednice Krajine Beograd, PG Srpski sokolovi Kozare Urije (Prijedor), Pjevačka grupa ZD Đorđe Vojnović iz Inđije, ŽPG Sokolica Subotica, ZU Ćiro Lička Kaldrma- Drvar, ŽPG Čuvarkuće i MPG Slavuji Banije Zemun, PG KUD-a Kopaonik Leposavić, Folklorni ansambl Čuvari tradicije baranjskih Srba Beli Manastir, AKUD Mira Lukač Drvar, KUD Jovan Kojić Vrbovac, Vitina, KUD Veterani Rumunija, KUD Mokra gora Zubin Potok, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine Borovo, KUD Zavičajno vrelo Kucura, KUD Jadrija Tomić Zrenjanin, KC Car Dušan Silni Feketić, KUD Marko Orešković Bački Gračac, Srpski kulturni centar Vuk Karadžić Bačka Topola, recitacije Slavka Tanasića i Radomira Vulina iz Udruženja građana Svetionik Banjaluka, PG Udruženja Zavičaj Banija Šabac, MPG i ŽPG KUD-a Vojkovići Istočna Ilidža, MPG BB radija Bač, guslar Vitomir Vulin Udruženje Mostovi na Drini Sremska Mitrovica i Udruženje Slavonija u srcu.

Goste su zabavljali Božo i Repa, Goci Ristić, a izostao je koncert Baje Malog Knindže.

Krajiški višeboj

Da Krajišnici ne čuvaju samo kulturnu baštinu, već čuvaju i stare tradicionalne igre i discipline, pa su se i na ovom Zboru nadmetali u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, skakanje u vrećama, skok udalj, skok uvis, nadvlačenje štapa. Naravno, ni ovo okupljanje Krajišnika nije bilo bez boćanja.

Kovilovo 9

Učestvovale su ekipe: Dalmacija, Slavonija, Kordun, Banija, Lika, Republika Srpska i Crvene beretke.

Rezultati:

Navlačenje konopca

Banija
Lika
Republika Srpska

Skakanje u vrećama

Aleksandar Krajišnik (Banija)
Jovan Lisica (Republika Srpska)
Đorđe Ilić (Lika)

Nadvlačenje štapa

Nikola Čović (Banija)
Đurađ Samardžija (Lika)
Stefan Stojanović (Republika Srpska)

Skok udalj

Aleksandar Krajišnik (Banija)
Stefan Stojanović (Republika Srpska)
Đorđe Ilić (Lika)

Skok uvis

Aleksandar Krajnović (Banija)
Đorđe Ilić (Lika)
Stefan Stojanović (Republika Srpska)

Bacanje kamena s ramena

Petra Ilić 11,80 (Banija)
Đorđe Ilić 9,45 (Lika)
Ivan Morar 8,91 (Slavonija)

Obaranje ruke

Ivan Veselinović (Banija)
Željko Bajović (Lika)
Golušin (Republika Srpska)

Sveobuhvatni plasman

Banija
Lika
Republika Srpska

Pored disciplina u Višeboju, održano je takmičenje i u boćanju. Nadmetale su se ekipe: Dalmacija, Veterani Crvene beretke, Kordun, Lika, Republika Srpska i Banija.

Prvo mjesto osvojila je ekipa Udruženja Crvene beretke, drugo mjesto Dalmacija i treće Lika.

Tekst i foto: Dragana Bokun; Srpsko kolo


Podijelite vijest
 

 


Pridružite nam se na Viberu ili Telegramu
Pratite nas na Facebook-u ili X-u
Play prodavnica
AppGallery
AppGallery
AppGallery


Iz naše prodavnice

Žrtve rata na Baniji 1991 - 1995

Cijena
700,00 RSD

Reklama na sajtu

Cijena
5000,00 RSD

Karta Banije

Cijena
900,00 RSD

Članarina

Cijena
1000,00 RSD

Info

Humanitarni apeli

karta banije