perduov grob
BANjALUKA – Na Perduovom groblju u Banjaluci danas su položeni vijenci i cvijeće, te zapaljene svijeće ispred spomenika devetorici Srba ubijenih u julu 1995. godine na Dinari, a u okviru obilježavanja 21 godine od stradanja Srba u akciji hrvatskih snaga “Oluja”.

Polaganje vijenaca organizovao je Dokumentaciono–informacioni centar “Veritas”, a direktor “Veritasa” Savo Štrbac rekao je da je ovogodišnje obilježavanje stradanja u “Oluji” od 3. do 7. avgusta nazvano “Dani tuge i sjećanja“.

“Biće mnogo manifestacija, a ovo je za sada jedino spomen-obilježje stradalim Srbima u ratu sa područja Hrvatske i Republike Srpske Krajine u Banjaluci”, rekao je Štrbac.

On je naveo da su devetorica ljudi prvo zarobljeni pa pobijeni 26. jula 1995. godine.

“Ubice su ustaše koje su ih dovele na rub provalije i tu ubile pucanjem u glavu i bacile. Pronađeni su 1998. godine i sahranjeni u zajedničku grobnicu na ovom groblju. Sjećanjem na njih, sjećamo i odajemo poštu za svih 7.268 stradalih Srba u ratu devedestih na području Hrvatske i Republike Srpske Krajine”, rekao je Štrbac novinarima.

On je naveo da ubice devetorice vojnika nisu procesuirane, ali da se znaju njihovi komandanti, kao i da će “Veritas” raditi da oni budu izvedeni pred lice pravde.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” 4. avgusta 1995. godine na bivšu Republiku Srpsku Krajinu protjerano je više od 220.000 Srba iz Krajine, a oko 2.000 Srba je poginulo i nestalo.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc