banjaluka parastos
BANJALUKA – U Hramu Svete Trojice u Banjaluci danas je služen parastos povodom 21 godine od stradanja i egzodusa Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji na Republiku Srpsku Krajinu.

Ilija Vujnović je rekao da je iz Divosela u Hrvatskoj izbjegao i u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem ratu.

“Moje selo je bilo najstradalnije. Mi smo imali 2.100 stanovnika, a u Drugom svjetskom ratu stradalo je njih 1.300 što je više od pola. U jednom danu je poklano 762 Srba od ustaške bojne. U ovome ratu se nešto i spasilo jer je ostao slobodan koridor da ljudi izbjegnu”, rekao je Vujnović, koji u Banjaluci živi od kraja 1993. godine.

On je istakao da je u posljednjem ratu stradalo 75 Divoseljana.

“Od toga je poginulo petnestak, a ostalo je ubijeno u najvećim mukama. Tamo je 9. septembra 1993. godine napalo 3.000 hrvatskih specijalaca i gardista. U Divoselu poslije toga niko ne živi od Srba. Sve je uništeno”, istakao je Vujnović.

U organizaciji Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” ranije su u Banjaluci položeni vijenci i cvijeće, i zapaljene svijeće, ispred spomenika stradalim Srbima na Perduovom groblju.

Davanje daće u Kolu srpskih Sestara je predviđeno je u 12.00 časova.

U organizaciji “Veritasa”, sutra u 19.00 časova u Domu omladine biće održana projekcija danskog dokumentarnog filma “15 minuta – masakr u Dvoru” i tribina “Šta se zaista desilo u Dvoru 8. avgusta 1995”?.

Obilježavanje se nastavlja u subotu, 6. avgusta, kada će u hramu Svetog Save u Svodni kod Novog Grada u 11.30 časova biće služen parastos, te položeni vijenci kod spomen-krsta.

Program obilježavanja se završava u nedjelju, 7. avgusta, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta u mjestu Bravsko/Janjila kod Bosanskog Petrovca u 11.00 časova.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” 4. avgusta 1995. godine na bivšu Republiku Srpsku Krajinu protjerano je više od 220.000 Srba iz Krajine, a oko 2.000 Srba je poginulo i nestalo.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc