Kolona izbjeglica
Kolona izbjeglica
BJELOVAR - Hrvatska će morati da isplati 800.000 kuna (108.000 evra) odštete sa kamatama članovima porodice Srbina Janka Ćakića, ubijenog u avgustu 1995. godine kod Kistanja nakon akcije “Oluja”.

Presudu je donio Županijski sud u Bjelovaru, koji je na taj način potvrdio nepravosnažnu presudu šibenskog Opštinskog suda u ovom slučaju.

Tužba članova porodice Ćakić zasnivala se na osuđujućoj presudi protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga, koji je 20. avgusta 1995. godine ubio srpskog civila Janka Ćakića u selu Zečevo, kod Kistanja, nakon što je “Oluja” bila okončana, prenijeli su hrvatski mediji.

Nakon što je ubio Ćakića, ubica je zapalio tijelo, a zatim i kuću žrtve. Tijelo je pronađeno, identifikovano i sahranjeno u porodičnu grobnicu tek u aprilu 2015. godine.

Bjelovarski sud je zaključio da je počinilac bio pripadnik Hrvatske vojske tokom obavljanja vojne službe na prostoru na kojem više nije bilo vojnih akcija.

Država je pokušala da se izvuče tvrdeći da je nastupila zastara potraživanja, međutim, sud je odbio taj argument. Odšteta će biti isplaćena kćerkama pokojnog Janka i njegovoj udovici.

Janko Ćakić ubijen je u svojoj porodičnoj kući 20. avgusta 1995. godine, a ubica je za taj zločin osuđen na šest godina zatvora.

Ubica je Ćakiću ispalio hitac u glavu, jer je, navodno, na sebi imao košulju Vojske Republike Srpske Krajine, a zatim je zapalio kuću kako bi prikrio zločin.

Istragu je sprovela zadarska policija, a ubicu je osudio sud u Zadru još u februaru 1996. godine. Suđeno mu je za “obično” ubistvo, a ne za ratni zločin.

Odslužio je tri od ukupno šest godina zatvora jer mu je pola kazne oprošteno, nakon što ga je pomilovao tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc