petorica1
Gledam tu neku veče film. Građanski rat u Americi. „Južnjaci“ se povlače. Na čelu prašnjave kolone jaši general Lee. Posmatram ih, nekako me podsjećaju na nas Krajišnike. Gubitnici kao i mi, al ima tu još nešto. Nebi spario dvojicu jednako obučenih, da boguješ. Na njima sive poparane bluze, tamne hlače i obratno. Neki nose šešire, neki opet konjičke kape sa ukrštenim sabljama. Dosta ih je gologlavih. Odreda neobrijani, zapušteni. „Sjevernjaci“ utegnuti, svi kao jedan...
. . .
Prve izbjegličke jeseni na ulazu „Buvljaka“ iz preostalih krajiških šarenih prsluka vire boksevi cigara.
- „Ronhill“, „Ronhill“ ...“Partner“ ...“Malboro“, „Malboro“ ...

 

Prilazim mojoj zemljakinji. Malo joj je neugodno, znamo se iz nekih boljih vremena. Ali druge su prilike, treba prehraniti djecu. Čo'jka joj odveli tamo preko Dunava. Uvlači vrat pod zadignutu kragnu vojnog prsluka, koji joj je jedina roba. Hladan ravničarski sjeverac mrsi joj rudlastu plavu kosu po kojoj smo je u našem starom kraju svi poznavali. Usnice joj suve, popucale, al ipak se u krajevima pojavi smješak, unatoč muci. Kupujem dvije šteke "Partnera" za našu dobru Ljilju, pod čijim krovom nađosmo utočište.

Vraća mi kusur. Ne uzimam ga, kažem joj da to da sinovima. Gura u gornji džep šarenog prsluka novčanice koje će možda za neki dan biti bezvrijedne.


Prelazim rijeku, penjem se strmom ulicom Generala Anrija prema soliterima na Voždovcu. Tu je moje novo „stanište", kod rođaka Dokića. "Gnijezdim“ se kao orao na dvadesetom spratu, da ne kažem katu. Pri kraju ulice sa lijeve strane adaptira se stara vila, izgrađena prvih godina iza Velikog rata. Gazda izlazi iz novog BMW-a „krmače“, obavezne crne boje. Sunčane naočale na vrh čela. Četiri gornja puca na košulji raskopčana, vire dlakava prsa. Na kasnojesenjem suncu bljeska debela kajla. Za kaiš zataknut pejdžer.


Zastajem kraj kovane ograde koja opasuje staru vilu. Posmatram momka na mješalici. Na njemu šarena krajiška bluza, još sa grbom na lijevom rukavu. Preko bluze nosi kamuflažni prsluk. Cementna prašinu nosi vjetar, polako prekriva boje na njemu. Moj zemljačina odsutnog pogleda ubacuje pjesak u mješalicu. Para novu vreću sa cementom, istresa ju u limeno korito. Zaboravio je više koliko ono lopata mora ubaciti da majstori budu zadovljni sa betonom. Oće li i danas otići bez dnevnice. Što reći ženi, djeci?
Još i danas, toliko godina iza rata dade se vidjeti po koji raspareni dio šarenih uniformi. Obično ih nose lovci, riblovci ... nose se i na zimskim mesarijama. Obuku prsluke i krajiške babe kad peku ajvar ili spremaju zimnicu. Dobri su, podebli i dugački, pokriju "križa". Neki ih opet čuvaju za uspomenu. Kad je u Vojniću, odnosno Krstinji i okolici prije petnaestak godina sniman film „ Lov u Bosni“ ili kako je ponegdje kršten „Praznici u Bosni“ sa Richardom Gereom u glavnoj ulozi, angažirani su naši momci kao statisti. Među ostalima i "Car" . Kako su se u nekim scenama trebali pojavljivati kao vojnici, Zoki upita:

- Oćemo li uniforme dobiti, il' da donesemo svoje?!


petorica
Mnogi su rat dočekali sa onim čojanim zimskim uniformama, zaduženih davno za vrijeme odlazaka "u rezervu". Prvu "šarenu" uniformu, pomalo unikatnu, ugledat ću na "Caru". Jedne ljetne večeri praćen zujanjem kebrova i svjetlima svitaca, pojavio se sa nekavim vojnim pozivom na mom pragu. Nosio je na sebi ljetnu smb bluzu, na kojoj su "šare" bile iscrtane crnim flomasterom. Da je ovom ručnom radu dodano još malo žute boje na bluzi, podsjećao bi na daždevnjaka ili kako mi "Mićani" kažemo na burnjaka ?!? Na glavi mu beretka, spuštena prema uvu (u to vrijeme još nije bilo zatisnute minđuše. Jebi ga, znaš ono, kao ti su već malo zajebaniji :) , kako je već nose elitni specijalci engleskog SAS-a ili američki marinci. Inače će je većina mojih zemljaka nositi na vrh glave kao kuvar na reklami za "Vegetu". ) O kaišu sa prednje strane visi nožić, valjda još od izviđača. Na boku sa jedne strane objesio crni pendrečić, a na drugom čuturicu za vodu !? Podsjeća na nekoga od junaka iz njegovih crtanih romana koje je cijeli život pasionirano skupljao.


Kasnije dolaze modernije uniforme, kamuflažne. U početku ih nose razne glavonje i lokalne „baje“, ali svako po svom. Mi, kordunaški kujari, kakvi već jesmo, ostasmo neupareni i neupereni. Kad danas gledam slike iz Donjecka, Ukarijine, Sirije... tek sad imam potpunu sliku kako smo ustvari izgledali i kakav dojam smo ostavljali. Al' i aktivna vojska se raspojasala. Oficiri „ušarenili“, glume „male Patone“, sve sa zataknutim metcima na pojasu i obaveznim niklovanim „Magnumom“. Uglavnom pravilo je takvo, što si god dalje od linije, uniforma je kvalitetnija i novija. Naravno da su štablije i pozadina najbolje spremljeni. Brižno su birane uniforme za saradnice, telgrafistice, sekretarice... Naročito za kuvarice. Kad koju od njih kakav intendant poslije pranja vojničkog kazana privede u obližnji šumbar, treba ostati neprimejećen. Neznaš nikad otkud prijeti opasnost. Neprijatelj nikad ne spava. Zato su važne šare na uniformi.


Ispijamo prvu jutarnju kavicu kod „Wurde“. Ekipa je krmeljava, rano je još. Neki zovu "Njofru" konobara, pojačavaju još sa pelinokovcem ili konjačkom, štokićem. Po običaju počne priča o lokalnoj politici, poslije malo i o nogometu. Konje više niko ne drži, pa nam ne preostane ništa drugo nego da se nakratko prebacimo na „pičke“... Al' kraj se priče uvijek zna. Bez rata ne može nikako proći. Dovatimo se tako i šarenih uniformi. Veli jedan gore sa brda, čija žena je radila oko kazana, a znala je po potrebi "zaleći":


- Dečki, moja žena kad se vrati sa smjene, uniforma joj je bila poparana kaj cerada na vojnom „tamiću“ kad pređe truckajući se i zapinjući za bukove ogranke preko Babine gore !!?


Zna se da su Krajišnici „nesagnani“. Teško ih je „ustrojiti“, dovesti u red. Nekoliko potpuno jednako obučenih je jednostavno bilo nemoguće pronaći. Za nas je važilo pravilo iz jedne od priča Mome Kapora:


- KAD VIDIŠ PETORICU JEDNAKO SPREMLJENIH,
ODMAH PUCAJ. ZNAJ DOBRO DA TO NISU NAŠI !!!


Jedna od sedamdesetak kratkih ratnih i poratnih priča iz “zadnjeg” rata, iz zbirke pod nazivom “Krajino neko misli nate… Ma misli moj k . . . c

Ako ikad izađe ova zbirka priča na zadnjoj strani omota će stajati tekst: Napisao ŽELJKO KRESOJEVIĆ.
Živi u Holandiji, ne svojom krivicom. Ovo mu je prva knjiga, do sada nije ništa izdao smiley-smile > Priče iz izbjeglištva: Nadzornik , pa ni .......

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc