evropski sud za ljudska prava
ZAGREB - Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava onajvio je danas da je dana 25. januara 2018. g. Evropski sud za ljudska prava (dalje: Evropski sud) donio presudu kojom je utvrdio da Republika Hrvatska podnositeljima nije povrijedila pravo na život, obzirom su domaća tijela istražila sve okolnosti smrti P.M.-a, koje se dogodilo dana 5. avgusta 1995. godine kod mjesta Žegar.

Nakon što su 2005. godine bliski srodnici pokojnog P.M.-a podnijeli tužbu protiv države radi naknade štete, policija je otvorila istragu o utvrđivanju načina njegove pogibije, pritom ispitavši svjedoka, nakon čega se došlo do saznanja da se P.M. tokom Domovinskog rata pridružio seoskim stražama na okupiranom teritoriju RH.

Dana 11. avgusta 2015. godine, policija je zaprimila anonimnu prijavu o navodno 12-ero ubijenih starijih osoba u "Milića pećini“, među kojima se nalazio i P.M. Ispitala je mještane Žegara, koji nisu imali saznanja o bilo kakvom zločinu počinjenom u toj pećini, već o tome da je petero naoružanih pripadnika srpskih paravojnih jedinica, među kojima se nalazio i P.M., stradalo u oružanom sukobu sa Hrvatskom vojskom tijekom operacije "Oluja“. Ispitala je pripadnike Hrvatske vojske, koji nisu imali nikakvih saznanja o eventualnom zločinu počinjenom ondje. ŽDO u Zadru je 1. oktobra 2015. zatvorilo predmet i obustavilo poduzimanje daljnjih izvida jer se informacija iz anonimnog pisma pokazala nevjerodostojnom.

U međuvremenu je tijekom 2014. godine okončan građanski postupak, povodom zahtjeva bliskih srodnika umrlog za naknadu štete.

Evropski sud je ponovio svoja utvrđenja da građanski postupak nije relevantan za razmatranje je li došlo do povrede postupovnih obveza države na temelju čl. 2. Konvencije, te da isti ne utječe na tijek šestomjesečnog roka. Sud je odbacio dio zahtjeva koji se odnosio na istragu prije 11. avgusta 2015. jer su podnositelji puno prije podnošenja zahtjeva trebali biti svjesni zastoja u postupanju domaćih tijela.

U odnosu na postupanje domaćih tijela nakon 11. kolovoza 2015. Evropski sud je utvrdio da je policija provjerila informacije iz anonimne prijave, koje nisu dale konkretnih rezultata, ispitala je svjedoke, slijedila je sve dostupne tragove odnosno pratila je sve smjerove kaznenih izvida, prilikom čega nije napravila propuste u radu. Stoga se istraga može smatrati učinkovitom.

Zaključno, Evropski sud je utvrdio da niti u ovom predmetu nije povrijeđeno pravo na život tužitelja, jer je reakcija tijela kaznenog progona bila adekvatna, u smislu čl. 2. Konvencije.

Presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem.

Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.

Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili broj telefona 01/4878-100.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc