Dragan Pjevač
Dragan Pjevač
BEOGRAD
- Predstavnici srpskih udruženja nestalih, koji su razgovarali sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, veoma su zadovoljni boravkom u Zagrebu. Očekuju pozitivne pomake u rešavanju sudbine osoba srpske nacionalnosti, nestalih na području Hrvatske tokom rata u toj zemlji i hvale inicijativu predsednika Aleksandra Vučića tokom posete Zagrebu.

Prema podacima srpskih udruženja nestalih lica iz Hrvatske, 1.799 ljudi je nestalo. Kažu da su u Zagrebu naišli na jako dobar prijem pun poštovanja. Ta inicijativa dala je nadu porodicama nestalih da će se pitanje nestalih rešiti u budućnosti.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja nestalih lica Dragan Pjevač kaže da su od hrvatske predsednice zatražili da se obavi eshumacija poznatih grobnih mesta.

“Njih 76 čekaju na ekshumaciju preko 20 godina. Majke čekaju svoje sinove”, navodi Pjevač.

“To bi dalo ozbiljnost čitavoj stvari. To bi kao lakmus-papir pokazalo da li je ta inicijativa iskrena ili nije. Očekujem da će to Hrvatska napraviti na proleće ove godine”, ističe Pjevač.

Predstavnici srpskih udruženja nestalih lica u Hrvatskoj traže otvaranje arhiva i dobijanje podataka o nestalim licima.Takođe, traže da se komisija sastaje s porodicama žrtava jednom u šest meseci.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc