rajko obradovic
GRAČAC
- Rajko Obradović (24) je zajedno sa svojom porodicom proteran iz Krajine 1995. godine. Više od 20 godina kasnije, on se vratio u svoje rodno selo pored Gračaca, sa diplomom Pravnog fakulteta u Beogradu, da čuva - ovce.

- Baba i deda nisu mogli više da izdrže u Srbiji. Nedostajala im je Krajina, pa su se 1999. godine, kad je još bilo "sveže", vratili u Gračac. Zato sam i ja želeo da se vratim, a imao sam i gde - kaže Rajko za "Blic" i dodaje da deda nije ni hteo da ide.

Kada je krenulo granatiranje njegovog sela, Rajko kaže da je otac potrpao njih sedmoro, od kojih je bilo troje beba, u mali automobil. Njihovo putovanje za pamćenje trajalo je 14 dana. Pucalo se sa svih strana, bežali su glavom bez obzira, a onda im se na tom putu, pored svega što su proživeli, dogodila još jedna nemila situacija.

- Tog jutra kada smo krenuli da bežimo baba je dobila srčani udar. Tata mi je rekao da nije znao šta da radi, gde da je vodi. Ona se i ne seća šta joj se dogodilo, ne seća se kako je izgledalo to putovanje - objašnjava on.

Kaže da se njegova porodica trudi da ne razmišlja o tom danu, da zapali sveće kad je godišnjica i da se zahvaljuje Bogu što je gotovo i što su svi živi i zdravi.

Rajko je u Srbiji odrastao, ali nikada nije zaboravio odakle potiče. Zato je i odlučio da, barem na neko vreme, svoj život nastavi tamo gde su ga prisilno prekinuli te 1995. godine.

- Kada su se baba i deda vratili naše selo ono je bilo pusto i razoreno. Danas je malo bolja situacija. Istina, bio sam mali kada se sve to izdešavalo, ali opet kada sam se prvi put nakon progona vratio, udahnuo sam ponovo život. Ne mogu ni da opišem taj osećaj sreće što sam ovde. Kad sam završio fakultet u junu, sledećeg dana sam bio u mom selu - kaže on i dodaje da želi da razradi farmu sa stokom koja je nekad cvetala i da ponovo živne njegovo selo.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc