ilustracija
ZAGREB - Danas su na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci 3 lica srpske nacionalnosti, stradalih na području Banije i Zapadne Slavonije u maju i avgustu 1995. godine, čije porodice danas žive na području Republike Srpske.

Prema riječima Save Štrbca iz dokumentaciono informacionog centra "Veritas", među identifikovanima su i posmrtni ostaci Steve Dmitra Božić (58) iz Okučana, koji je kao civil poginuo 1. maja 1995. u hrvatskoj akciji “Bljesak”. Njegovi posmrtni ostaci pod imenom su bili pokopani u grupnoj grobnici u Okučanima sa još 33 posmrtna ostatka, odakle su ekshumirani u decembru 2010. godine.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Save Nikole Ćeran (81) i njenog sina Mlađana (67) iz Unčana kod Dvora na Uni, koji su kao civili ubijeni 7. avgusta 1995. u hrvatskoj akciji “Oluja”. Njihovi posmrtni ostaci su bili pokopani u grupnoj grobnici u Petrinji među 160 posmrtnih ostataka, odakle su ekshumirani u junu 2007. godine. Prababu Savu i djeda Mlađana identifikovao je Zoran Ćeran, kojem su pripadnici Petog muslimanskog korpusa armije BiH 14. februara 1992. na Suvoj međi, pred njegovim očima, ubili oca Dragana i još nekoliko rođaka i komšija, a njega teško ranili.

U zadnjih osamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, od čega je do sada identifikovano 1.173 posmrtnih ostataka.

Na VERITAS-ovom spisku nestalih još se nalazi 1.782 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991 – 1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.285 civila, od čega 496 žena. VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još 232 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesettri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc