obilici
ZMAJEVO
- Svakog leta, uvek u drugom mestu, održava se fudbalski turnir, na kojem su rezultati utakmica neizvesni, ali se unapred zna da će pobediti ekipa pod imenom Obilić. Reč je o turniru “Četiri Obilića”, koji okuplja klubove iz Hrvatske, Republike Srpske i Srbije nazvane po najvećem srpskom junaku. Ovog jula turnir, četvrti po redu, održan je u Zmajevu kod Vrbasa, a pokrenut je na inicijativu Obilića iz Ostrova (Hrvatska), gde je i održan prvi put.
 
- Sa klubom imenjakom iz Ostrova kod Vinkovaca zbližili smo se 1991. godine, kad je naš klub slavio 60 godina postojanja. Posle izvesne pauze, obnovili smo veze 2014. godine, kad je profesor Đorđe Lukić, predsednik Nogometnog kluba Obilić u Ostrovu, predložio da svake godine igramo prijateljsku utakmicu. Predlog smo proširili na ideju da organizujemo turnir imenjaka, pa smo pozvali “Obiliće” iz Zmajeva u Bačkoj i Donjeg Krepšića u Republici Srpskoj - priča za "Večernje Novosti" Rajko Đukić, predsednik FK Obilić iz Vilova kod Titela.
 
Drugo okupljanje održano je u Vilovu, a treće u Donjem Krepšiću. Zmajevčani, koji su na prethodnim turnirima bili vicešampioni, smatrali su da kao domaćini treba da ponesu titulu prvaka, pa su u finalu nadigrali pobratime iz Vilova sa 5:1. Najuzbudljiviji je, ipak, bio polufinalni meč između Vilovčana i Krepšićana, koji je u regularnom toku završen sa 1:1, pa su odlučili penali.
 
- Sve utakmice na turniru su pobeda fudbala i fer-pleja. Rezultati su u drugom planu, pa tako sve ekipe učesnice dobijaju pehare. Najbitnije je druženje, i na terenu i van njega. Naši bratski susreti se završavaju uz muziku do duboko u noć. U Zmajevu nas je, u restoranu “Jadran”, bilo oko 170 - igrača, ljudi iz uprave, sponzora i prijatelja fudbala - ističe Jožef Topali Toza, predsednik zmajevačkog Obilića.
 
Peti turnir “Četiri Obilića” biće, kao i prvi, održan u Ostrovu, čiji se klub, osnovan 1932. godine, takmiči u Trećoj ligi vukovarsko-sremske županije.
 
- Hrvatskom Obiliću turnir i najviše znači, jer pomaže opstanku Ostrova, koje je sa 1.100 stanovnika spalo na 400. Tamošnji klub je izborio plasman u viši rang takmičenja, ali zbog odliva igrača i finansijskih teškoća moraće da ostane u dosadašnjoj ligi - navodi Đukić.
 
Obilić iz Vilova takmiči se u Novosadskoj ligi, a zmajevački (osnovan 1925) u Međuopštinskoj ligi Bačka Topola - Vrbas - Bečej. U najvišem rangu je Obilić iz Donjeg Krepšića (osnovan 1967), koji je član Lige PFS Bijeljina, grupa Posavina. Majske bujice 2014. potopile su krepšićki stadion skoro do prečke gola, ali je klub junački isplivao iz poplave i potpuno se oporavio.
 
ČEKAJU OBILIĆ S KOSOVA
 
Želju da se priključe turniru iskazali su ove godine Obilići iz Beograda i Herceg Novog. Oba kluba zasad imaju samo ženske ekipe, s tim što je hercegnovski najavio formiranje muškog seniorskog tima. Osnivači turnira žele da im se pridruže i Obilići iz Novog Kneževca u Banatu i Bačinaca u Sremu, kao i klub za koji su čuli da pod tim imenom postoji na Kosmetu.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc