kk mladost 14 april
BEOGRAD
- I ove godine u Nacionalnom trening centru u Košutnjaku (Kneza Višeslava 72 Beograd) će se odigrati revijalna utakmica veterana KK "Mladost" iz Petrinje. Ove godine obilježiće se i jubilej 40 godina godina od početka igranja košarke u Petrinji.

Učešće u ovoj revijalnoj utakmici su potvrdili bivši igrači - veterani KK "Mladost" iz svih krajeva Evrope: Francuske, Irske, Engleske, Grčke, Srpske, Hrvatske, a specijalni gost će biti Petrinjac Aleksandar Jovančević, bivši rvački reprezentativac, nekadašnji bronzani sa prvenstva Evrope i Mediteranskih igara 1997. i te godine najbolji rvač Jugoslavije, a sada kondicioni trener KK Crvena Zvezda.

Okupljanje učesnika predviđeno je 13. aprila, dok će se revijalna utakmica odigrati 14. aprila u 16:30 časova nakon koje je predviđeno zajedničko veče u Klubu "Aleksandar" na Košutnjaku. Sutradan, 15. aprila predviđeno je zajedničko druženje u Košutnjaku.

Ovom prilikom organizatori ovog okupljanja pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže.

ISTORIJA

KK Mladost iz 1978. godine, kada je i osnovana. Slika nastala u OŠ Ivan Rukavina Siđo u Petrinji
KK Mladost iz 1978. godine, kada je i osnovana. Slika nastala u OŠ Ivan Rukavina Siđo u Petrinji
KK “Mladost” je osnovana 1978 godine, u tadašnjoj Osnovnoj školi “Artur Turkulin” u Petrinji. Klub je tada bio u sastavu Sportskog društva „Mladost“ (najpoznatiji je bio nogometni klub, kao bivši drugoligaš). Ideju za osnivanje kluba dala je nekolicina entuzijasta: pok. Radomir Starović – Ljubo, Momir Galović, Branko Miljević...

Klub se takmiči u regionalnoj ligi zajednice opština, jednu sezonu ulazi u Hrvatsku ligu – centar, ali ubrzo, radi nedovoljno finansijskih sredstva, ispada opet u niži rang. Pred početak rata u Hrvatskoj, uz nekoliko pojačanja i novog trenera iz Zagreba, pok. Zvonimira Zmaića - Zmaje, ekipa se spremala za osvajanje prvog mjesta u Ligi zajednice općina Zagreba i ulazak u Hrvatsku ligu.

Ekipa je sudjelovala na mnogo turnira u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i postizala zapažene rezultate.

Poslednja aktivnost kluba je bila 1991. godine, gostovanje u Čehoslovačkoj, na pozivnom turniru KK Olomouc. Po povratku u Petrinju, 30.04.1991. godine, članovi ekipe su se pozdravili, kao da su znali da je to kraj i da se više nikad neće sastati kao KK “Mladost” – Petrinja. Počinjao je prokleti rat...

Međutim, oni koji su ostali u Petrinji, nisu zaboravili u tim ratnim godinama na košarku i opet pokreću rad KK “Mladost”. U kontaktu sa košarkaškim radnicima iz Knina, pokreću inicijativu KK Mladost 5 za osnivanje Košarkaškog savez RS Krajine, te se na njihovu inicijativu isti osniva u Petrinji, 1992. godine. KK Mladost se takmiči u ligi klubova KS RS Krajine, koja se teško održava zbog obaveza igrača u jedinicama VRSK.

Obzirom na poznate vojne obaveze muškog sastava, pokreće se rad ženske sekcije kluba, koju vodi Tihomir Popara. Ekipa sudjeluje na svim takmičenjama koje je organizovao Košarkaški savez RS Krajine i postiže zapažene rezultate. Nažalost, zbog poznatih dešavanja, iz ratnog perioda ne postoje fotografije o radu KK Mladost iz tog perioda.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc