marko mihajlovic
STARA PAZOVA - Učešće na Svjetskom prvenstvu san je svakog mladog čovjeka koji se bavi sportom. Rođen u Srbiji, porijeklom sa Korduna, Marko Mihajlović, mladi karatista iz Stare Pazove, na osnovu ostvarenih sportskih rezultata obezbijedio je sebi mjesto učesnika na Svjetskom karate prvenstvu u Španiji prošle godine. Kada su uspjesi ovog talentovanog mladića u pitanju, spisak je dug. Do sada Marko je osvojio 14 pehara, preko 100 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja. Na ovogodišnjem Školskom prvenstvu Srbije osvojio je prvo mjesto, na Evropskom prvenstvu u Rusiji osvojio je visoko peto mjesto, na „Grand Prihu“ u Hrvatskoj bio je treći, a prošle godine pobjedio je na Kupu Srbije i na „Trbovlje Openu“ u Sloveniji.

Marko je rođen 2002. godine u Beogradu, a živi u Staroj Pazovi sa roditeljima, koji mu pružaju potpunu podršku u njegovoj sportskoj karijeri. Odličan je učenik Sportske gimnazije u Beogradu i zbog potreba školovanja trenutno stanuje u Domu učenika srednjih škola u Beogradu. Kako kaže tu školu je odabrao iz sasvim logičnog razloga, jer se bavi sportom a želja mu je da u sportu i ostane.

„Karate sam počeo da treniram 2008. godine sa svojih 6 godina i već 2009. godine počeo sam da osvajam prve medalje. U ovom sportu privuklo me to što je karate borilački sport, a ujedno i veoma zdrav sport kroz koji se razvija i duh i tijelo“, rekao je Marko dodajući da trenutno trenira u KK „Front“ u Staroj Pazovi, i tokom proteklih godina radio je sa nekoliko trenera. „Kao mali počeo sam sa katama, a kasnije sam krenuo da treniram i borbe, što sam jedva dočekao. U mojim borbenim početcima, trener mi je bio Žarko Bjelotomić koji je vrlo pozitivno uticao na mene i učio me važnim stvarima u karateu, ali i u životu“, prisjetio se svojih početaka ovaj perspektivni mladić.

„Od septembra prošle godine treniram dodatno i u Beogradu, i za uspjeh na poslednjih nekoliko takmičenja mogu da zahvalim i treneru Igoru koji mi pomaže nesebično bez obzira što sam u drugom klubu“, objasnio je Marko koji je za „Srpsko kolo“ otkrio i ko su mu idoli.

“U početku su mi idoli bili dobri karatisti širom svijeta, ali sada sam sebi idol, i trudiću se da postanem i ja toliko dobar da budem mlađoj djeci idol. Imam veliku motivaciju da dokažem sebi da to i mogu , a krajnji ciljevi su mi da ostanem u sportu i naravno Olimpijske igre i himna Srbije dok stojim na postolju“, iskreno je ispričao uporni Marko koji ne zaboravlja svoje korijene.

marko mihajlovic 1
„Majka mi je sa Korduna, a otac iz Crne Gore. Volim da odlazim u njihove rodne krajeve u kojima osjećam i moje korjene. Moji roditelji me podržavaju nesebično, posebno majka koja me je pratila tokom svih ovih godina, i vjerno navijala. Međutim u ovom sportu najveći problem su veliki finansijski troškovi, koje bez podrške dobrih i humanih ljudi,mi kao porodica ne bismo savladali. Klubu u kom treniram izlazila je u susret i moja opština, Stara Pazova. Nikada neću zaboraviti kada mi je stigao poziv za Svjetsko prvenstvo iz Karate Federacije Srbije i kada sam vidjeo koliko je to učešće skupo, veoma sam se zabrinuo da li ću moći otići. Klub nije imao ta sredstva, moji roditelji takođe… Međutim tada se u mom životu pojavio predsjednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta, koga su kontaktirale moja majka i tetka tražeći pomoć. On mi je pružio veliku podršku i obratio se našem predsedniku opštine Stara Pazova, Đorđu Radinoviću. Opština me podržala kao sportistu i uplatom potrebnih sredstava omogućila mi odlazak na Svjetsko prvenstvo, a kasnije i na Evropsko prvenstvo na čemu sam im veoma zahvalan“, rekao je Marko dodajući da je u tim važnim momentima njegovog života bilo još dobrih ljudi i udruženja, koji su mu svojim uplatama pomogli da skupi novac za opremu koja je inače skupa i da ode, kako i dolikuje jednom karatisti, na Svjetsko prvenstvo. Među donatorima koji su pomogli Marku treba istaći i Zavičajni klub Kordunaša.

„Želim da obećam mojim roditeljima, mojim trenerima, mojoj opštini i našem Krajišniku Miodragu Linti, da ću se truditi i u sportu i u životu da opravdam njihovo povjerenje i da postanem neko na koga će biti ponosni“, poručio je Marko Mihajlović, talentovani šesnaestogodišnji mladić pred kojim je, sasvim sigurno, uspješna sportska karijera.

Predsjednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović primio je u svom kabinetu Marka zajedno sa njegovom majkom Bosiljkom. Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Miodrag Linta. Sastanak je protekao u veoma pozitivnoj atmosferi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc