KK Mladost 1
BEOGRAD
- Drugu godinu za redom u Nacionalnom trening centru u Košutnjaku 14. aprila odigrala se revijalna utakmica veterana Košarkaškog kluba „Mladost“ iz Petrinje. Ove godine obilježen je i jubilej 40 godina od početka igranja košarke u Petrinji, što je bio još jedan razlog više da se okupe bivši igrači ovog kluba iz svih krajeva sveta, Francuske, Irske, Engleske, Grčke, Srpske, Hrvatske, čak i Kanade.

U revijalnoj utakmici učestvovalo je 15 nekadašnjih igrača KK „Mladost“ iz Petrinje, a učešće su uzeli Đukić Petar, Miočinović Zoran, Tomić Branko, Todorović Velibor , Radosavljević Aleksandar, Ćalina Darko,Trkulja Željko, Pjevalica Marinko, Todorović Goran, Tomić Ranko, Studen Miroslav, Ljiljak Slavko, Trkulja Darko, Galović Momir i Srbljanin Dragoslav.

Povod za okupljanje prošle godine, kako su rekli organizatori, bila je objava na jednom internet sajtu, gdje se pominju veterani KK „Petrinja“ , kako se sada klub zove, a nigdje se ne spominje ništa o ljudima koji su osnovali „Mladost“, kao ni imena nekadašnjih igrača koji danas ne žive u Hrvatskoj. Stara družina povezala se putem društvenih mreža i odlučila da se ponovo okupi.

Jedan od organizatora revijalne utakmice, Tihomir Popara, rekao je da je cilj ponovnog okupljanja da pokažu i dokažu da se košarka u Petrinji igrala i prije 1995. godine i ko su bili ti momci koji su ponosno nosili zeleno-bijeli dres gdje god su igrali.

„Odlučili smo da u egzilu obnovimo sjećanje na KK „Mladost“ i okupimo se, prvi put prošle godine u Beogradu. Ta prva utakmica imala je memorijalni karakter, u znak sjećanja na jednog od osnivača KK „Mladost“, Radomira Starovića i prerano preminulog našeg bivšeg saigrača Dalibora Davidovića – Davida. Tada su, nakon više od 26 godine na teren izašle dvije ekipe u zelenim i bijelim dresovima „Mladosti“, kluba koja više ne postoji. Iako su bili pozvani na ovu manifestaciju, nije prisustvovao niko iz sadašnjeg KK „Petrinja“, ispričao je Popara koji nije krio veliko zadovoljstvo što je sreo stare prijatelje nakon više od 25 godina.

KK “Mladost” osnovana je 1978. godine u Petrinji, u tadašnjoj OŠ “Artur Turkulin”, na inicijativu nekolicine petrinjskih ljubitelja košarke. Idejni začetnik košarkaškog kluba u Petrinji bio je sada pokojni Radomir Starović – Ljubo . Klub je djelovao u sastavu tadašnjeg Sportskog društva “Mladost” koji su činili fudbaleri, karatisti i stonoteniseri. Klub se takmičio u regionalnim ligama Hrvatske, a pred sam početak izbijanja ratnih sukoba na prostorima Hrvatske izborio je pravo učešća u Hrvatskoj ligi.

„Nažalost, nije bilo prilike da se odigra ni jedna utakmica u tom rangu takmičenja. Poslednja akcija KK „Mladost“ je bila gostovanje u Čehoslovačkoj, u gradu Olomouc, gdje je odigrano nekoliko utakmica. Iz tadašnje Čehoslovačke klub vratio 2. maja 1991. godine, kada se na vijestima govorilo o sukobu u Borovu selu, zapravo samom početku rata u Hrvatskoj. Kako su tada izašli iz autobusa, nikada se više nisu ni sreli kao klub“, podsjetio je Popara osvrćući se na istoriju ovog kluba koji je za vrijeme rata nastavio da postoji. Kako je rekao, treniralo se koliko se moglo u tim ratnim uslovima.

I baš u tim uslovima, 1992. godine u Petrinji je osnovan Košarkaški savez RS Krajine , gdje je naš sagovornik, Tihomir Popara, izabran za predsjednika sudijske organizacije KS RS Krajine.

„Klub se takmičio u Ligi RSK, a aktivan je bio i ženski klub, koji se takođe takmičio u zvaničnoj ligi RSK. Pad RS Krajine je značio zvanični kraj postojanja KK „Mladost“. Nažalost, zbog poznatih dešavanja, iz ratnog perioda ne postoje fotografije o radu KK „Mladost“ iz tog perioda“, zaključio je Popara za "Srpsko kolo".

Posebnu sreću što vidi stare drugare izrazio je još jedan veteran iz Petrinje, koji je ovim povodom došao iz Grčke gdje živi poslednjih 25 godina. Pjevalica Marinko prisjetio se svojih početaka u ovom klubu.

„Još 1978.godine kao srednjoškolac počeo sam da treniram u KK „Mladost“, a nakon studija fizičke kulture koje sam završio u Zagrebu, bio sam i trener kluba. To su bile predratne godine. U to vrijeme smo uspjeli kao mlad klub da se probijemo do Hrvatske lige, što je za nas bio veliki uspjeh“, rekao je Pjevalica i dodao da se nada da će ovakvi susreti potrajati, a postoji zamisao i volja da se i u Petrinji organizuje sličan susret.

Utakmici su prisustvovali članovi porodica veterana i njihovi prijatelji. Nakon utakmice, kao što su to činili i prije 26 godina, nastavljeno je druženje, ovaj put u Klubu „Aleksandar“ na Košutnjaku.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc