NK Banija 105 godina 3
UGRINOVCI
- Utakmicom veterana Banije i Korduna, odigranoj 15. septembra u naselju Ugrinovci kod Beograda, druženjem i evociranjem uspomena na ranija vremena više generacija NK „Banija“, obilježeno je 105 godina od organizovanog igranja fudbala u Glini. Glinski fudbalski klub, koji je imao svoje uspone i padove, nosio je više imena – „GŠK“, „Banovac“, „Banija“, a kroz njega je prodefilovao veliki broj sjajnih igrača. Na tom putu dugom 105 godina klubom je rukovodio veliki broj ljudi, radilo mnogo trenera, a najveću pripadnost crveno – plavoj boji pokazivali su navijači, u velikom broju, prateći svaku utakmicu svog tima. Banijci su i ovaj put, mada daleko od svog kraja, na prigodan način obilježili značajan jubilej, a na utakmicu i druženje došao je veliki broj ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske.

Navijači stigli prvi

Prije početka utakmice zapazili smo grupu navijača sa obilježjima kluba, kapama, majicama i srpskom zastavom na kojoj je pisalo BANIJA.

Došlo je nas dvadesetak iz Subotice da prisustvujemo ovoj proslavi, priča za "Srpsko kolo" Dragan Ćeran iz Bojne, dodajući da su bili i prije pet godina na utakmici kada je proslavljen vijek postojanja Banije. Razgovoru se priključuje i Čedomir Pađen, predsednik Zavičajnog udruženja „Banija“ Subotica, navodeći da je na stogodišnjicu postojanja kluba iz Subotice došlo čak njih tri stotine.

NK Banija 105 godina 7
„Udruženje broji oko 500 članova i svi smo sa Banije, a zaokupljeni smo tokom čitave godine organizacijom raznih manifestacija. Kruna tog druženja su „Zavičajni dani“ koji su od 5. do 11. septembra održani u Subotici, sa preko 1800 učesnika iz čak osam država. Većina nas ide i u rodnu Glinu, ali to više nije onaj grad kakav je bio. Od nekadašnjih 26 200, opština sada ima jedva 5-6 hiljada stanovnika“, priča nam Pađen, nekadašnji profesor gimnazije u Glini, dok čekamo početak utakmice.

Uigraniji i efkasniji Kordunaši

U međuvremenu na teren izlaze i fudbaleri. Neki sa viškom kilograma, drugi sa manjkom kose na glavi, ali vidljivo raspoloženi za utakmicu. Krajišnici ni ovaj put nisu zaboravili „svog“ Gorana Bunjevčevića Bunju. Prije početka utakmice, svi prisutni, minutom ćutanja odali su počast nekadašnjem reprezentativcu i igraču Crvene zvezde i Totenhema.

Već nakon uvodnih trenutaka utakmice bilo je vidljivo da će Kordunaši dobiti ovaj susret. Znatno spremniji i uigraniji puleni trenera Milorada Jovića, predvođeni Matijom Božićem, nekadašnjim reprezentativcem RSK, kapitenom Draganom Kartalijom, Miloradom Arlovom i raspoloženim Sašom Radovićem, trostrukim strijelcom, bili su bolja ekipa tokom čitave utakmice što govori i krajnji rezultat 7-2 u njihovu korist.

Banijci su, prema riječima trenera Momira Vukičevića, koji je nosio dres glinskih crveno-plavih od 1977-1995. godine, hendikepirani time što se ne sastaju tako često kao njihove komšije sa Korduna. Na ovo okupljanje stigli su igrači i navijači iz Aranđelovca, Subotice i drugih mjesta širom Srbije, što se dalo vidjeti iz neuigranosti ekipe, ali da kapiten Dragan Opačić, Dejan Suzić, takođe nekadašnji reprezentativac RSK, Milan Vuičić i drugi reprezentativci Banije nisu zaboravili igrati fudbal vidjelo se po njihovim potezima. Uostalom, kako reče Vukičević, osnovni cilj i nije bio rezultat, nego okupljanje i obilježavanje jubileja voljenog kluba.

Ređale su se akcije i pred jednim i drugim golom, više pred domaćim. U nekoliko navrata golman Jović je sjajno intervenisao spasavajući svoju mrežu. Svojim odbranama istakao se i njegov kolega sa suprotne strane Trbojević, pa je okupljena publika u više navrata aplauzima pozdravljala njihove parade, ali i dobre poteze i golove igrača obe ekipe. U strelce se upisao i najmlađi učesnik ove utakmice Miloš Bogdanović iz reprezentacije Banije potvrđujući da Krajišnici ne treba da brinu za svoju fudbalsku budućnost.


Po završetku utakmice Banijci su druženje nastavili u restoranu Banija Luks. Profesor Milivoj Vojinović nekadašnji ministar u Vladi RSK podsjetio nas je na neka ljepša vremena , kada je ovaj klub bilježio sjajne rezultate u Zagrebačkoj i zoni Sisak-Karlovac-Gospić. Najvećim uspjehom ipak smatra osvajanje prve titule šampiona RSK, kada je Banija u konkurenciji Dinare iz Knina, Šeovice iz Pakraca, Šparte iz Belog Manastira 1993. godine, osvojila prvu titulu šampiona Republike Srpske Krajine.

Sastavi i strijelci

BANIJA – KORDUN 2-7

Strijelci Vuičić i Bogdanović za Baniju, a Radović, tri, Kosanović dva, Sučević i Crevar, za reprezentaciju Korduna

Banija
: Jović, Vukičević, Opačić, Vujasin, Vignjević, Krković, Vrga, Vuičić, Suzić, Badrić i Bogdanović (još su igrali Boloban, Tintor, Paspalj, Ljiljak, Lončar, Rudić, Miljević i Bogdanović M.)

Kordun: Trbojević, Crevar, Božić, Sučević, Milivojević, Arlov, Kosanović, Maćešić, Šarić, Kartalija i Duduković (još su igrali Martinović, Vujasin, Radović, Korkut i Linta)

Sudija: Dušan Bandur

Uključiti mlađe generacije

Profesor Dragan Opačić, nekadašnji kapiten Mladosti, čija karijera je trajala od 1976-1995. godine, i na ovoj utakmici izveo je svoju ekipu na teren. Izrazio je zadovoljstvo susretom i obilježavanjem godišnjice jednog od najstarijih klubova na prostoru Krajine.

„ Smatram da rezultat na ovakvim utakmicama nema osobitu važnost i da je mnogo bitnije da se reprezentacija Banije nakon dužeg vremena ponovo okupila i sa našim komšijama sa Korduna, nekada ljutim protivnicima na fudbalskim terenima, odigrala lijep prijateljski meč u kome smo svi uživali. Kao profesor fizičkog vaspitanja i kao pedagog znam šta znači baviti se sportom i smatram da u ove naše susrete treba da uključujemo mlađe generacije. Ne samo zbog fudbala, već zbog toga da na njih prenesemo naša znanja, da nastave tradiciju i draž ovakvih utakmica, a svakako i da im proširimo saznanja o Baniji, Kordunu, Krajini, postojbini njihovih roditelja i predaka“, istakao je za naš list prof. Opačić.

Naredni susret održati u Krajini

Milorad Arlov-Džaja , nekadašnji igrač, Banije, Petrove Gore i Mladosti, povodom ove utakmice doputovao je iz Banja Luke gdje trenutno živi. Nastupio je za reprezentaciju Korduna i bio jedan od najboljih pojedinaca ovog meča.

„Prije svega, želim da čestitam godišnjicu FK Banija. Drago mi je što smo se sastali svi mi koji volimo fudbal i koji smo nekada igrali na Kordunu i Baniji. Bila je lijepa atmosfera, čestitam na organizaciji, a volio bih da jednu utakmicu veterana odigramo i na Baniji, Lici ili Kordunu. Mislim da za to ne bi trebalo da bude problema, a bilo bi sjajno podsjećanje na neka ljepša vremena iz naše mladosti. Jedino nas sport i ovakve manifestacije mogu okupiti, jer smo rasuti po cijelom svijetu, a na ovakvim druženjima uvijek se sjetimo i lijepih i ružnih trenutaka, naročito ovih prvih. Želim našim Krajišnicima da se što više okupljaju, da se čuvaju i drže zajedno, a time Banija, Kordun, Lika, odnosno čitava Krajina, zauvijek će ostati u našim mislima“, rekao je, za Srpsko kolo, po završetku utakmice Arlov, veliki sportista i humanitarni radnik.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc