zpg banija rts
BEOGRAD
- U subotu 28. oktobra 2017. godine u sali Doma kulture MZ Ugrinovci, u organizaciji "Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije" Beograd, održana je treća po redu kulturno - umjetnička manifestacija pod nazivom "Banijsko pleteno kolo".

Tim povodom gosti programa za dijasporu Radio Televizije Srbije u emisiji "Srbija na vezi" bili su predsjednica Skupštine "Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije" Beograd, Dušanka Popović i ženska pjevačka grupa "Banija".

"Želja nam je bila da se okupe kulturno - umjetnička društva, pjevačke grupe, horovi sa područja Banije i iz Srbije koji njeguju kulturu banijske narodne izvorne igre i pjesme. Cilj našeg udruženja, između ostalog, je da se istraži izvorna narodna banijska pjesma i igra, da se zabilježi kako bi se ona sačuvala za naredna pokoljenja. Pored KUD-ova iz Srbije na manifestaciji su učestvovali i gosti iz Jabukovca, Petrinje i Siska." - istakla je Dušanka Popović.

Na kraju emisije ženska pjevačka grupa "Banija", koja djeluje u okviru Zavičajnog udruženja Banijaca, izvela je izvornu narodnu pjesmu "Ja sam dijete rodom sa Banije".

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc