Banijsko pleteno kolo 90
UGRINOVCI - U organizaciji "Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije" Beograd, dana 28.10.2017. u Kulturnom centru Ugrinovci održana je treća po redu manifestacija ,,Banijsko pleteno kolo“. Pozdravni govor, kako učesnicima, tako i gostima, uputio je predsjednik UO Miroslav Kovjanić, kao i predsjednik skupštine Dušanka Popović. Cilj ove manifestacije je da se okupimo, čuvamo i njegujemo običaje i tradiciju iz našeg rodnog kraja. 

Tokom večeri na bini je prodefilovalo više od 150 učesnika. U prepunoj sali goste su zabavljali učesnici iz svih krajeva, iz Srbije i sa Banije. Veče je otvorila ženska pjevačka grupa ,,Banija“ iz Beograda, kao i folklorna sekcija OŠ ,,Stanko Marić“ iz Ugrinovaca.

Ženske i muške pjevačke grupe iz Jabukovca, Petrinje i Siska, su nas igrom, pjesmom i muzikom vratile na našu dragu Baniju. Publici se predstavila i ženska pjevačka grupa Akademskog društva ,,Novi Beograd“ sa pobjedničkom pjesmom sa XV festivala ,,Krajiški biseri“ u Plandištu. Tokom večeri na bini su se smjenjivale ženske i muške pjevačke grupe i plesne grupe. Veče je uveličala i ženska pjevačka grupa ,,Banija“ iz Prigrevice, kao i KUD ,,Banija – zavičaj“ iz Majura kod Šapca. KUD ,,Slavonija u srcu“ otpjevao je nekoliko pjesama iz svog rodnog kraja. Zatim su nastupile folklorne sekcije KUD ,,Sedmica“ iz Ugrinovaca i KUD ,,Ćiril i Metodije“ sa Busija. Posebno oduševljenje i veliki aplauz izmamili su najmlađi članovi KUD ,,Sedmica“.

Ostale fotografije pogledajte u našoj FOTOGALERIJI 

Zahvaljujem se našoj Miri Januzović koja je vodila ovaj program, kao i svim učesnicima i gostima koji su uveličali ovaj naš kulturni događaj. Zahvalnost dugujemo i članovima UO koji su doprineli da se ova manifestacija uspešno održi. Posle programa nastavilo se uz muziku i pjesmu ,,Slavuja sa Busija“, sa druženjem, jelom, pićem, kao i igrom iz naše drage Banije.  

Predsednik UO Miroslav Kovjanić

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc