Banijsko vece 2018 1
BEOGRAD
- Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 11. maja u restoranu „Belwood“ na Košutnjaku sabralo je oko 400 zemljaka na jedanaestoj Banijskoj večeri.

Na početku se obratila predsjednica novoosnovanog Kulturno- umjetničkog društva „Banija“ i voditeljka programa, Mira Januzović, koja je pozdravila prisutne goste, a veče je u ime Organizacionog odbora „Zavičajnog udruženja Banijaca“ otvorio predsjednik Miroslav Kovjanić.

Poželivši zemljacima dobro druženje kao i da zajedno nastave dosadašnji kontinuitet rada od 11 godina, koliko postoji Udruženje, koje za cilj ima da se tradicija, kultura i običaji Banije, njihovog zavičaja, njeguju i ne zaborave.

„Ulazimo u drugu deceniju rada, ove godine dobili smo i dugo očekivane prostorije za Udruženje. Nakon dugogodišnjeg postojanja muške i ženske pjevačke grupe, osnovana je i fplklorna sekcija u okviru Udruženja. Cilj i zadatak sekcije je da njeguje, uči, prenese na mlađe generacije naše običaje i kulturu, kao i da promoviše naše tradicionalne igre, drmeš, polku i Banijsko kolo. Osim Banijaca, u sekciju su dobrodošli prijatelji Banije, ostali Krajišnici i svi drugi koji žele da daju svoj doprinos“, rekao je Kovjanić naglasivši da u narednom periodu planiraju i druge aktivnosti.

Banijsko vece 2018 3
„Sportska manifestacija „Kup Banije“ biće ove godine u junu ponovo organizovana. Zatim u našem novom prostoru imamo u planu pokrenuti aktivnosti heklanja, izrade ručnih radova naših vrijednih Banijki koje žele da mladima prenesu ove tradicionalne znanosti. Ponovo ćemo organizovati manifestaciju „Banijsko pleteno kolo“, istakao je Kovjanić dodajući da im je želja bila da se okupe kulturno – umjetnička društva, pjevačke grupe, horovi sa područja Banije i iz Srbije koji njeguju kulturu banijske narodne izvorne igre i pjesme. Osim KUD-ova iz Srbije na ovoj manifestaciji učestvovali su prošle godine i gosti iz Jabukovca, Petrinje i Siska.

Zemljake je pozdravio i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije i narodni poslanik Miodrag Linta koji je podsjetio na tešku istoriju Srba sa Banije i ostalih Krajišnika.

miodrag linta blw
„Vjekovima su ratovali na evropskim ratištima za tuđe interese. Vjekovima su bili pod pritiskom katoličke crkve. Doživjeli su težak genocid u Drugom svjetskom ratu, brutalno etničko čišćenje devedestih godina, ali se nikada nisu odrekli svoje slobode i svog identiteta“, naveo je Linta. On je posebno pozdravio mlade koji su došli na ovaj skup u velikom broju što je, prema njegovim riječima, garancija da neće zaboraviti svoje porijeklo i da nikad neće odustati od borbe za svoja prava.

O autentičnosti Udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije za „Srpsko kolo“ govorio je Mile Paspalj koji je svojevremeno bio predsjednik Skupštine Republike Srpske Krajine.

mile paspalj
„Ovo Udruženje, čiji sam i član okuplja nas Banijce već desetak godina dajući nam novu nadu, vraćajući nas na neki način u zavičaj odakle nosimo divne uspomene. Zajednički pokušavamo da potisnemo tugu, a u duši osjećamo svoju Baniju“, rekao je Paspalj podsjetivši da je ova godina veoma značajna za Banijce jer se navršava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata u čemu su Banijci dali značajan doprinos.

„Banijci su uvijek bili na strani braće Srba. 1780 solunskih dobrovoljaca sa Banije učestvovalo je u proboju Solunskog fronta. O Drugom svjetskom ratu i antifašizmu i da ne govorimo“, zaključio je Paspalj koji je napisao knjigu o izdaji Krajiškog naroda devedesetih pod nazivom „Razotkrivanje istine“, a uskoro treba da izađe i drugi dio iste knjige sa podnaslovom „Kako je kruška nadživjela lozu“.

Banijsko vece 2018 5
Druženju su prisustvovali i gosti iz srodnih prijateljskih udruženja, poput Udruženja Banijaca iz Novog Sada, Subotice, iz Udruženja Slavonija u srcu, Zavičajnog kluba Kordunaša iz Beograda, Zavičajnog udruženja Krajišnika Nikola Tesla iz Plandišta, kao i Udruženja Novo ognjište iz Barajeva.

U zvaničnom dijelu programa nastupile su ženska i muška pjevačka grupa „Banija“ u izvođenju izvornih banijskih pjesama.

Banijsko vece 2018 7
U nastavku večeri goste je zabavljao bend „Momo i Dodir“ uz dobre krajiške pjesme. Igralo se u parovima, a nisu izostali Drmeš i Užičko narodno kolo.

druzenje banijaca 0038
Zahvaljujući vrijednim nagradama sponzora večeri, organizovana je bogata tombola.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc