banija 7
UGRINOVCI - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije je 10. oktobra 2018. godine u sali Kulturnog centra Ugrinovci upriličilo po četvrti put manifestaciju “Banijsko pleteno kolo” na kojoj je ove godine učestvovalo oko 180 izvođača.

Sala je bila pretijesna za sve one koji su htjeli da uživaju u srpskim folklornim igrama i pjesmama koju su ove večeri izvodila kulturno umjetnička društva i pjevačke grupe iz Srbije, a posebnu pažnju izazvao je nastup domaćeg KUD Sedmica iz Ugrinovaca, kao i dragih gostiju koji su došli iz zavičaja SKD „Prosvjeta“ iz Petrinje, Kostajnice i Dvora.

banija 14
Skup je pozdravio domaćin Miroslav Kovjanić, predsjednik Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije. On se zahvalio svima koji su došli, kao i svima onima koji su pomogli realizaciju ove manifestacije.

– Ovo nije samo naša manifestacija, već i vaša. Ova prepuna sala nam daje volju, podstrek, elan da radimo još više i da se što više okupljamo, družimo i pomažemo jedni drugima. Samo tako Krajina će opstati i nikad neće biti zaboravljena – rekao je Kovjanić i istakao želju da i mlađe generacije čuvaju kulturu, običaje i tradiciju.

– Lijepo je znati tuđe, ali mnogo je važnije ne zaboraviti svoje. Upravo ovim želim da oživimo naš kraj, sjećanje otkud smo protjerani, a isto tako da poručimo našima u Krajini da nisu i da neće biti zaboravljeni – rekao je Kovjanić posebno pozdravljajući one koji su na ovaj skup došli iz Petrinje, Kostajnice, Dvora i Vojnića.

banija 8
Ovaj skup je pozdravio i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta koji je istakao da je Udruženje Banijaca sa svojim predsjednikom Miroslavom Kovjanićem jedno od najaktivnijih koji svojim konstatnim radom i velikim brojem aktivnosti daju ogroman doprinos u očuvanju krajiške kulture, tradicije i običaja.

– Nikad ne smijemo da zaboravimo, ko smo, što smo i odakle smo porijeklom. Svoju djecu moramo da učimo da smo vijekovima živeli na području Krajine i da je to naš kraj. Niko ne zna šta će vrijeme donijeti jednoga dana – rekao je Miodrag Linta poželjevši učesnicima i gostima svaku sreću.

U programu su učestvovali ŽPG Banija – Beograd, folklorna sekcija Banija – Beograd, MPG Petrova gora – Beograd, ŽPG Petrova gora – Beograd, MPG Banija – Beograd, SKD Prosvjeta Kostajnica, Slavonija u srcu – Beograd, KUD Sedmica – Ugrinovci, MPG Banija – Subotica, ŽPG Đoka Pavlović – Beograd, MPG Zavičaj – Banija – Majur, Šabac, KUD Busije, ŽPG Prigrevica, SKD Prosvjeta Petrinja, SKD Prosvjeta Petrinja.

Program je vrlo nadahnuto vodila Mira Januzović koja je u ime domaćina uputila zahvalnost prisutnim predstavnicima MZ Ugrinovci, Komesarijata za izbeglice grada Beograda, Koalicije udruženja izbjeglica, Udruženja Banijaca iz Novog Sada, Subotice, Udruženja “Nikola Tesla” – Plandište, Zavičajnog kluba Kordunaša.
Ostale fotografije pogledajte u FOTOGALERIJI
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc