nikola arbutina
VRGINMOST
- Prilikom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Vrginmostu, pored predstavnika Vrginmosta i Krnjaka prisutan je bio i Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor.

Na pitanje predsjednika Vučića kakvo je stanje u Dvoru na Uni, Arbutina je istakao da su najveći problemi infrastruktura i starosna struktura.

"Osnovni problem pored infrastrukture je broj stanovnika, pretežno mladih stanovnika. Takođe, Uredbom Vlade Republike Hrvatske predviđeno je da jedan liječnik u hitnoj pomoći ide na 10.000 stanovnika, a do 5.000 stanovnika jedan liječnik pokriva pet jedinica lokalnih samouprava što je preko 1000 kvadratnih kilometara.

Treba se ulagati u budućnost. Mi iz općina još uvijek možemo naći konsultante da napravimo projekte i prijavljujemo se za sredstva iz evropskih fondova ali stanje se iz dana u dan pogoršava. Starosna struktura stanovništva predstavlja veliki problem jer 50% stanovništva čine stariji od 65 godina." - rekao je Arbutina.

Na pitanje predsjednika Vučića gdje se zapošljavaju stanovnici Općine Dvor, Arbutina je rekao da je više od 100 stanovnika Općine Dvor u zadnje tri godine emigriralo u zemlje zapadne Evrope, konkretno u Island i Irsku.

Arbutina se na kraju zahvalio predsjedniku Vučiću na pruženoj pomoći u vidu sanitetskog vozila, mašine i traktora.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc