Miodrag Linta
BEOGRAD
- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje skandaloznu ali očekivanu odluku hrvatske katoličke crkve da 8. maja u mjestu Zrin, opština Dvor, otkrije spomenik ratnom zločincu Alojziju Stepincu.

Podizanje spomenika kardinalu Stepincu u nekadašnjem ustaškom mjestu Zrin je još jedan u nizu dokaza da Katolička crkva u Hrvatskoj i dalje podržava ustašku ideologiju i smatra da je NDH bila država koja je štitila interese hrvatskog naroda i koja nije imala zločinački karakter. Glavni inicijator podizanja spomenika je sisački biskup Vlado Košić koji je otvoreni pristalica ustaških zlikovaca i koji koji se javno zalagao da se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ uvede kao zvanični pozdrav u Hrvatsku vojsku.

Alojzije Stepinac desno
Alojzije Stepinac desno
Linta ističe da je mjesto Zrin bilo jedno od najvećih ustaških uporišta na Baniji u Drugom svjetskom ratu. Odmah nakon uspostavljanja NDH ustaše iz Zrina učestvovaali su u zločinima u Banskom Grabovcu, glinskoj crkvi, Bajića jami kod Dubovice, Dvoru na Uni, ali i po Bosanskoj Krajini.

U ljeto 1941. ustaše iz Zrina učestvovali su u pokolju u Volinji, gdje je pobijeno 280 Srba. U samom Zrinu lokalne ustaše su krajem 1941. godine ubili su nekoliko desetaka Srba, a početkom 1942. godine učestvovali su u pokolju 189 Srba u selu Šegestinu a 50 Srba su odveli u Zrin gdje su ih isto pobili na zvjerski način.

O zločinu u Šegestinu pisao je hrvatski književnik i antifašista Joža Horvat (1915. – 2012.). Partizani su Zrin osvojiti tek u septembru 1943. godine, nakon velikih borbi u kojima je poginulo 83 ustaša i 14 partizana. Selo je uništeno a preživjelih 360 civila upućeno je prema okolnim ustaškim garnizonima.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc